Čeští geologové jsou prvním zahraničním vědeckým týmem

úterý, 2. duben 2013 11:49

ct24

ČT 1; 29.3.2013; 19:00; Pořad: Události

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka

--------------------

Čeští geologové jsou prvním zahraničním vědeckým týmem, který si směl nasbírat úlomky Čeljabinského meteoritu. Teď ho zkoumají. Zazářil na obloze za ruským Uralem v polovině února. Největší část meteoritu je stále schovaná na dně tamního jezera. Češi na místě měřením zjistili, že by měl překvapivě ležet o hodně dál, než se všeobecně předpokládalo.

Martin RUSEK, redaktor ČT

--------------------

Teď už znovu zamrzlá díra v ledu a na dně poprašek malých, většinou takovýchto mikroskopických úlomků. I tak ale čeští geologové vyvracejí zatím převládající představu, že jádro největšího meteoritu posledního století má být skoro přímo pod dírou.

Gunther KLETETSCHKA, geolog Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy

--------------------

Až teda když se dostaneme dál od toho kráteru, se nám podařilo objevit velké zvýšení magnetismu. To jakoby napovídá, že ten meteorit je mnohem dál.

Martin RUSEK, redaktor ČT

--------------------

Tohle je modelový laboratorní vzorek dna Čebarkulského jezera, do kterého se zavrtala hlavní část meteoritu. Vědci zatím jen odhadují, jak velká. Podle nich může mít od 200 až do 700 kilogramů. Pokud se podaří meteorit v jílovém podloží najít, bude to historicky největší vesmírný kámen, na který se budou moct vědci vrhnout. A tak i Češi dali do výpravy za Ural všechny síly.

Ladislav NÁBĚLEK, student Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy

--------------------

Poprvý se propadl Gunther Kletetschka, tak to jsem se celkem začal smát. A potom jsem šel já a propadl jsem se i s počítačem, tak nebezpečí máme rádi, i když nevíme, co od toho očekávat, tak o to je to pak zajímavější.

Martin RUSEK, redaktor ČT

--------------------

Zrnka meteoritu, která přivezli do Prahy, čekají na analýzu. Tohle je největší z nich. Hlavně červené skvrny na povrchu budí pozornost. Na meteoritech nebývají. Možná jde ale jen o organizmy, které se na nich uchytily během měsíce na dně jezera. Martin Rusek, Česká televize.

Autor: