Zemanův odpor k Putnovi: pochod gayů

pondělí, 20. květen 2013 16:33

ln210

Lidové noviny | 20.5.2013 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: FILIP NACHTMANN | Téma: Univerzita Karlova

PRAHA „Katolické buzny zdraví Bátoru.“ Nápis, který před dvěma lety nesl na transparentu Martin C. Putna, nyní objasňuje, proč ho prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat profesorem antropologie.

V pátek si Zeman svým rozhodnutímvysloužil vlnu kritiky: od politiků až po akademickou obec.

Vyčetli mu, že hrubě zasahuje do akademických svobod. Někteří právníci navíc poukazují na to, že zákon Zemanovi de facto nedovoluje jmenování někoho profesorem odmítnout. Zeman každopádně trvá na svém, nechce ale říci přesné důvody, které ho k odmítnutí Putnovy profesury vedou.

O víkendu byl ovšem sdílnější než v pátek. „Neuznávám lidi aspirující na vysokoškolské pedagogy, kteří na Prague Pride drží transparent s nápisem Katolické buzny zdraví Bátoru,“ řekl ČT s odkazem na Putnovu účast na pražském pochodu homosexuálů před dvěma roky. Sám Putna má za to, že tím je řečeno vše. „Určitě je dobře, že ta věc se konečně vyjasnila,“ reagoval literární historik a Zemanův velký kritik s tím, že letos půjde na pochod gayů zase, aby „splnil občanskou povinnost“. Zeman se kvůli Putnovi chce sejít s rektorem Univerzity Karlovy Václavem Hamplem, který po prezidentovi žádá zevrubné vysvětlení jeho kroků.

Zemanovi tradiční spojenci se ho podle očekávání zastávají. „Pan prezident si určitě své důvody před občany obhájí. Budeme se možná i divit,“ předesílá šéf SPOZ Zdeněk Štengl s tím, že pokud má Zeman pádné důvody, může si dovolit Putnu nejmenovat. Zřejmě nejpravděpodobnější vysvětlení celé aféry nabízí teolog Ivan Štampach: pragmatický Zeman chce podle něj vyhovět „nejreakčnějším římanským černosotněncům“. „Putna totiž některé církevníky nevýslovně štve tím, že jedním dechem oceňuje tradiční katolickou kulturu a hlásí se veřejně ke svým homoerotickým preferencím,“ vysvětluje.

Jak Štampach píše na svém facebookovém profilu, některé církevní kruhy „zuří nad svébytným jedincem Putnou, který nosí na svém krku svou vlastní hlavu a používá ji na myšlení“.

Zemanovo víkendové vyjádření navíc znovu pobouřilo politiky, kteří hlavu státu kritizovali za zasahování do akademických svobod už v pátek. „Účast na pravidelném pochodu na podporu sexuální menšiny nemá s udělováním akademických titulů nic společného. Žijeme v demokratickém státě se zaručenou svobodou projevu a shromažďování,“ reagoval pro Lidovky.cz šéf nejsilnější opoziční strany v zemi Bohuslav Sobotka.

Jeho stranického kolegu, místopředsedu ČSSD a sněmovny Lubomíra Zaorálka, zase prý více než Martin C. Putna znepokojoval Ladislav Bátora jako vysoký státní úředník. „Putna je kritický, někdy provokující intelektuál. Takové potřebujeme, nemáme-li skončit jako manipulované ovce. Což bylo tuším také dnešní přání Miloše Zemana,“ narážel Zaorálek na nedělní projev prezidenta na Terezínské tryzně.

V kritice prezidenta našla ČSSD vzácnou shodu s koalicí. Například premiér a předseda ODS Petr Nečas je toho názoru, že by měl Zeman své důvody pro nejmenování Putny sdělit ihned. „Musí být důvěryhodné, jinak se vystavuje oprávněné kritice oklešťování akademických svobod,“ prohlásil.

TOP 09 varuje, že pokud Zeman opovrhuje akademickými svobodami, existuje riziko, že brzy začne opovrhovat i svobodami občanskými. Strana je prý připravena zmobilizovat všechny síly k tomu, aby se to prezidentovi nepodařilo.

Šéf Strany zelených Ondřej Liška zase plánuje svolat protest.

Samotný Putna bere poslední vyjádření hlavy státu s nadhledem: „To, že panu Zemanovi vadí mé občanské postoje, tedy to, že se angažuji proti homofobii, xenofobii, nacionalismu, neofašismu, reprezentovanému tehdy právě panem Bátorou, že toto mu vadí, to je promě samozřejmě velkou ctí.“ Letos půjde pochodovat znovu Putna dorazí na Prague Pride i letos v létě. „Vlastně jsem si myslel, že to už není zapotřebí. Že politický rozměr té věci se v liberální zemi, jakou je Česká republika, oslabuje. Ale vzhledem k tomu, že jak vidno, někteří politikové jsou stále velmi ochotni hrát na homofobní strunu, je to asi zapotřebí. Proto samozřejmě půjdu. Je to má občanská povinnost,“ říká Putna.

K celé kauze se během víkendu vyjádřil také muž, který donedávna profesory jmenoval: exprezident Václav Klaus. Za deset let svého mandátu prý žádné jmenování neodmítl. „A někdy jsem vzdychal hodně a někdy méně,“ řekl na festivalu Svět knihy bývalý prezident, podle kterého jde o spor o ústavu.

Svůj názor sdělil i pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka: „Není možné, aby ze statutárů, kteří podepisují určitá rozhodnutí, byli vlastně jenom, když to řeknu po polsky, dziadki podpisowymi,“ uvedl pro ČTK a ČT.

Autor: