Vědci se zapojí do výuky na školách,z EU na to jde 200 milionů Kč

úterý, 20. srpen 2013 12:49

ctk210

Praha 19. srpna (ČTK) - Vědci z univerzit a výzkumných institucí by se měli víc zapojovat do výuky na základních a středních školách a vyšších odborných školách. Ministerstvo školství proto na jejich přípravu vyčlenilo 200 milionů korun z fondů EU. Úřad to sdělil v tiskové zprávě. Ministerstvo tak chce co nejvíc využít modernizovaných učeben přírodovědných a technických předmětů, na které už dříve školám z evropských fondů přispělo 1,8 miliardy korun.

"Naším cílem je především další vzdělávání pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje a využití výsledků jejich bádání v praxi. Projekty mají směřovat k popularizaci vědy a podpoře práce se středoškolskými studenty a žáky základních škol ve výzkumné sféře," uvedl ministr školství Dalibor Štys.

Úředníci si od tohoto kroku slibují také vyšší zájem dětí o přírodovědné a technické obory. Už dříve z evropských fondů podpořili třeba dětské univerzity nebo letní vědecké kurzy pro pedagogy.

"Důležitým aspektem je také navázání dlouhodobé spolupráce a partnerství mezi základními, středními a vyššími odbornými školami na straně jedné a vysokými školami a vědeckými institucemi na straně druhé," míní Štys.

Projekt by se měl rozjet v prvních měsících příštího roku. Peníze na něj jdou z problémového programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: