Stipendia mají zvýšit počet romských vysokoškoláků

čtvrtek, 28. listopad 2013 14:56

ctk210

Praha 8. listopadu (ČTK)

Na českých vysokých školách studuje odhadem více než stovka Romů, jejich počty se snaží zvýšit Romský vzdělávací fond prostřednictvím stipendií. Jen tento akademický rok dostalo podporu 38 vysokoškoláků. Koordinátorka projektu Iva Hlaváčková ČTK na dnešním setkání stipendistů řekla, že Romové studují nejčastěji pedagogiku, humanitní vědy, ale také ekonomii, medicínu a technické obory.

Stipendium je 800 eur (asi 21.500 korun) na akademický rok, studenti soukromých VŠ si mohou žádat o další peníze na placení školného. "Pomohlo mi to v tom, že můžu studovat," uvedl student pátého ročníku lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Jakub Jarý. Peníze využívá na placení koleje, pomůcek a dalších studijních nákladů. Kromě finanční podpory ocenil ale i setkávání romských studentů.

Romské vzdělání se skloňuje spíš v souvislosti s praktickými školami, kde je romských dětí nadprůměrné množství. Podle Hlaváčkové fond cílí právě na vysokoškoláky, protože na podporu Romů na středních a základních školách už existují různé dotační programy z ministerstva školství.

O stipendia si ročně zažádá kolem 60 Romů studujících bakalářské a magisterské programy, letos jich bylo 73. Na VŠ jich ale podle Hlaváčkové studuje víc, odhadem víc než stovka.

Přesná čísla ale nemá ani ministerstvo školství. Podle Bohumily Potočné z ministerstva totiž údaje o tom, zda je studující Rom, nesmějí ze zákona sbírat. Romští vysokoškoláci také od státu nedostávají žádnou zvláštní podporu, mají nárok na stejná stipendia jako ostatní, například ubytovací nebo sociální.

Stipendia Romského vzdělávacího fondu mohou studenti dostávat opakovaně po celou dobu studia, musí ale projít posouzením výběrové komise, která hodnotí jejich studijní průměr, ale i odhodlání ke studiu a další zkušenosti.

Za devět let fungování fondu bylo v Česku rozděleno 205 stipendií. Fond působí ve 13 státech střední a východní Evropy.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: