Vláda rozhodla o zvýšení rozpočtu na vědu a výzkum

čtvrtek, 4. červenec 2013 17:15

ctk

Praha 3. července (ČTK) - Vláda v demisi na svém zřejmě posledním zasedání rozhodla o zvýšení rozpočtu na vědu a výzkum. V příštím roce by měl vzrůst o 1,5 miliardy korun, z toho miliarda by měla putovat přímo na excelentní výzkum. Novinářům to dnes řekl končící premiér Petr Nečas (ODS). Změní se také metodika hodnocení práce výzkumných organizací. Zvýšení se má promítnout i do let 2015 a 2016. Současný rozpočet na vědu a výzkum je 26,1 miliardy korun.

Návrh rozpočtu podle dřívějšího vyjádření místopředsedkyně Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Miroslavy Kopicové zajišťuje stabilizované výdaje na rozvoj výzkumných organizací, na specifický výzkum na vysokých školách, na programy udržitelnosti nových výzkumných infrastruktur vybudovaných z fondů EU a také výdaje na aplikovaný výzkum.

Na konci dubna schválila vláda novou národní politiku výzkumu, vývoje a inovací ČR s výhledem na dalších sedm let. Vyhodnotila také výsledky patnácti programů výzkumu, vývoje a inovací, které skončily předloni. Zjistila, že ze 13 programů bylo 82 projektů bez uznaného a bodově ohodnoceného výsledku, proto zavedla sankce za nedostatečné výsledky. Nepřinesl je hlavně výzkum, který zadávala ministerstva, přitom za něj v letech 2007 až 2011 utratila 656 milionů korun.

Peníze ze sankcí se přerozdělí, z peněz ze sankcí se posílí v roce 2015 rozpočet Technologické agentury ČR o 400 milionů korun a Grantové agentury o 200 milionů Kč.

Rada také mění metodiku hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů, podle které se státní peníze rozdělují. Chce odstranit některé kritizované nedostatky nynějšího systému, například definuje skupiny oborů a u každé z nich relevantní druhy výsledků. Opatření má prý omezit motivaci k nadměrné produkci snáze dosažitelných výsledků jen pro bodový zisk.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: ČTK