Vláda ve středu projedná novelu o jmenování profesorů

středa, 8. leden 2014 11:26

ctk210

Praha 7. ledna (ČTK)

Vláda ve středu projedná takzvanou prezidentskou novelu, která má změnit způsob jmenování profesorů. Ministr školství v demisi Dalibor Štys byl materiál ještě dnes prodiskutovat s prezidentem Milošem Zemanem. ČTK to potvrdil ministrův mluvčí Marek Zeman.

Díky novele by už v budoucnu neměl jmenovat profesory prezident, ale ministr školství. Na změně se prezident dohodl s exministrem školství Petrem Fialou po loňských sporech kvůli jmenování literáta Martina C. Putny. Toho Zeman původně nechtěl jmenovat kvůli Putnovu údajně nevhodnému vystupování na veřejnosti.

Ministr školství by povyšoval do nejvyšší akademické hodnosti pedagogy veřejných a soukromých vysokých škol. Ministr vnitra by jmenoval profesory policejních vysokých škol a ministr obrany vojenských škol. Materiál šel na vládu už v prosinci, kabinet jej ale Štysovi vrátil k dopracování.

Konečnou podobu byl dnes Štys ještě projednat na Hradě. "Výsledek bude znám po zítřejším jednání vlády, kam ministr novelu bere," sdělil ČTK mluvčí ministerstva školství Marek Zeman.

Novela se ale nelíbí vysokým školám. Rektoři i Rada vysokých škol kritizovali, že jmenování ministrem má menší váhu než převzetí dekretu z rukou prezidenta. Vadí jim také, že o udělení nejvyššího akademického titulu by měl rozhodovat stranický ministr namísto nadstranické hlavy státu. Kvůli tomu, že novela dosud nebyla schválena, ministerstvo odložilo také tradiční podzimní jmenování profesorů. Zhruba sedmdesátka akademiků tak na své jmenování stále čeká.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: