Party Erasmus+ se protáhla až do půlnoci

úterý, 12. květen 2020 11:25

Univerzita Karlova hostila první letošní akci pro zahraniční studenty programu Erasmus+. Cílem bylo usnadnit studentům začátek studia na UK, orientaci ve městě, seznámit se s novým prostředím i se spolužáky. Na party dorazily na dvě stovky studujících ze všech koutů Evropy.

Je těžké najít si na Erasmu nové kamarády? „Je to v pohodě,“ odpovídají unisono účastníci akce. „Potkáváme se na přednáškách pro anglicky mluvící studenty, na koleji anebo tady na party,“ říká Brieuc z Lovaně. „Je tu i dost studentů z Belgie. Praha je u nás velmi populární. Dříve vyrážela většina kamarádů do západní Evropy, teď ale vede Česká republika,“ dodává Brieuc.

V Hybernské si mohli Erasmáci vyzkoušet své znalosti ve vědomostním kvízu, naskicovat svoje dojmy na workshopu urban sketchingu nebo se na památku nechat zvěčnit u Smileboxu se svými novými kamarády. Ve filmovém sále běžely české filmy s anglickými titulky, úspěch měly i tradiční české deskové hry. „Kvíz byl dost těžký, bez Googlu bychom byly ztraceny,“ prozrazují Anni z Estonska a Anastasia z Řecka. „Je každopádně fajn zjistit něco víc o zemi a městě, kde teď budeme půl roku bydlet,“ chválí nápad Diego ze Španělska.

A jaké jsou první dojmy z Prahy? „První den byl úplný horor. V dešti jsem hledal fakultu, v jedné ruce kufr, v druhé deštník a mapu,“ směje se Mateusz z Polska. „Pak už to bylo jenom lepší. Na seminářích jsme v menších skupinkách, takže je víc prostoru na diskusi. Dokonce jeden z vyučujících mluví polsky, tak se tu cítím jako doma,“ dodává student historie. „Mám za sebou jen pár hodin výuky, takže je to těžké hodnotit, ale systém je tu trochu jiný než u nás,“ říká Laetitia z Řecka. S kolegyní Andreeou z Rumunska se shodnou na tom, že Praha je krásná, ale lidé ve službách by mohli být trochu přívětivější.

V Praze se studenti celkem bez problémů domluví anglicky, jen u starší generace prý moc nepochodí. „Čeština je strašně těžká. Ani to nezkouším,“ svěřuje se Anna z Německa. „Jeden, dva, tři, čtyři piva...,“ počítají statečně studenti z Belgie. Tak základy bychom měli a v kampusu už je plno, takže rychle zabrat nejlepší místa u pódia. Po indie folkové dvojici Teepee zahrají elektropopoví Nano a pak už je připravený taneční set, který baví Erasmáky až do pozdních nočních hodin.

Autor: Jana Rydlová
Foto: René Volfík