Nový ministr školství vysokoškolskou reformu asi nepředloží

pátek, 12. červenec 2013 11:16

ctk

Praha 11. července (ČTK) - Nový ministr školství Dalibor Štys označil své působení v resortu za udržovací. Upozornil, že návrh vysokoškolské reformy nepředloží, pokud pro ni nebude dostatečná podpora. Chce navázat na práci svého předchůdce Petra Fialy, důležitý je podle něj stabilní úřad a čerpání prostředků z Evropské unie. Personální změny nechystá. Novinářům to řekl po dnešním uvedení do úřadu. Připustil také, že s částí školské problematiky se bude muset ještě podrobněji seznámit.

"Jsem si vědom toho, že role moje je převážně pokračovat v tom dobrém, co bylo nastoupeno, a případně korigovat to, co by se ukazovalo jako resort třeba ohrožující nebo potřebující řešení," řekl Štys. Už dříve avizoval, že velké personální změny nechystá. Na místo prvního náměstka Jiřího Nantla, který se rozhodl sám odejít, jmenuje ministr dosavadního náměstka pro regionální školství Jindřicha Fryče.

"Přichází do prostředí, které je mu známé," konstatoval premiér Jiří Rusnok, který dnes Štyse na ministerstvo uvedl. Odkázal tak na Štysovo dřívější působení na pozici šéfa odboru výzkumu a vývoje. Premiér také upozornil na důležitost ministerstva školství, které je druhou největší kapitolou státního rozpočtu. Štysovy zkušenosti z ministerstva i z akademického prostředí ocenil také odstupující ministr Fiala, bude tak podle něho zachována kontinuita ve vedení úřadu.

Nový ministr podpořil připravenou novelu vysokoškolského zákona, ale upozornil, že pro tak důležitý dokument musí existovat větší politická podpora. Pokud by nebyla, nemá podle něj smysl osud tohoto materiálu riskovat. "My samozřejmě jsme připraveni ten dohodnutý koncept, který prošel de facto už úplným připomínkovým řízením, dále obhajovat v Parlamentu České republiky," dodal Rusnok.

K otázce pokračování testů pátých a devátých tříd Štys řekl, že se s problematikou musí ještě blíže seznámit. Štysův předchůdce Petr Fiala nechal na ministerstvu rozpracovaný kariérní řád učitelů, nového ministra čekají také vyjednávání ohledně nového operačního programu EU. Dotáhnout by mohl i novelu školského zákona, která upravuje například domácí vzdělávání.

Štys je vystudovaný fyzikální chemik, od 90. let působil na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Od loňska vedl na ministerstvu školství odbor pro vědu a výzkum. Před Štysem nabídl premiér Jiří Rusnok vedení školství ještě odcházejícímu ministrovi Fialovi a také rektorovi Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrákovi, oba ale odmítli.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Rusnokův kabinet ve středu, kdy se také ujala funkce část nových ministrů. Zeman vznik úřednické vlády prosadil proti vůli bývalé vládní koalice.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: ČTK

Sdílejte článek: