Open Science Podcast edukuje a zve na Open Access Week

úterý, 26. říjen 2021 08:30

„‎Tématu Open Science se v budoucnu nevyhne žádný student či vědec, bude to nedílnou součástí vědy,“ říká Miriam Vojtíšková, koordinátorka Open Access na Fakultě humanitních studií  UK (FHS UK) a jedna z tvůrkyň Open Science Podcastu, který si klade za cíl edukovat i vysvětlovat tuto problematiku studentům, vědcům i široké veřejnosti.

foto tretipodcast ss
Pohled do zákulisí třetí epizody, kde byla hostem Anežka Baquero Forero z PřF UK (vlevo). Moderují Soňa Veselá (vpředu) a Radka Lukášová.

„Už před pandemií jsme hledali všechny možné způsoby a cesty, jak oslovit naši poměrně širokou cílovku – doktorandy, mladé i seniorní vědce, ale i zájemce z řad široké veřejnosti,“ říká Miriam Vojtíšková z FHS UK, která s nápadem na tvorbu Open Science podcastů přišla. „Během koronavirové pandemie jsme ztratili všechny tradiční kanály, které jsme do té doby používali – univerzity a knihovny byly zavřené, nebylo možné vyvěsit letáky či pořádat workshopy a setkávat se. Hledali jsme nové možnosti, a jelikož jsou teď podcasty velmi populární, přišla jsem s tímto návrhem. Kolegyně se toho chytly a rychle jsme vytvořily pestrý tým, který se na tvorbě podílí.“

Open Science je celosvětová iniciativa, která se snaží zpřístupnit a šířit vědecký výzkum, data a informace ve vědě i na všech úrovních společnosti. Open Science v sobě zahrnuje mimo jiné otevřený přístup k publikacím (Open Access), otevřená data (Open Data), otevřené metodiky (Open Methods), otevřené zdrojové kódy (Open Source), otevřené recenzní řízení (Open Peer Review), otevřené vzdělávací materiály (Open Education), alternativní metriky hodnocení (Alternative Metrics), zapojení občanů do vědy (Citizen Science) a další. Více na webu Centra pro podporu open science.

Podcasty vznikají v nahrávacím studiu Kampusu Hybernská pod záštitou Centra pro podporu open science. Na přípravě se podílí sedm koordinátorů Open Access z různých fakult napříč univerzitou. „Pravidelně se potkáváme a diskutujeme, plánujeme, kdo budou další hosté. Stále fungujeme částečně v pilotním režimu, zkoušíme a hledám tu optimální cestu,” popisuje Vojtíšková.

20210624 135602 1
Zákulisí natáčení druhého podcastu s Dagmar Hanzlíkovou (v červené košili). 

„Nechceme jen suše edukovat, ale chceme najít témata, která rezonují a zaujmou i širokou veřejnost. Zároveň chceme být užiteční, reagovat na potřeby vědecké komunity a jsme otevřeni i všem nápadům či návrhům na hosta,“ dodává koordinátorka.

Nejnovější podcast se soustředí na Open Access Week – tradiční mezinárodní propagační akci na podporu otevřeného přístupu k výsledkům vědeckého výzkumu, která proběhne ve dnech 25. až 31. října. Hlavním tématem letošního ročníku je motto: „It Matters How We Open Knowledge: Building Structural Equity“.

Open Science je důležité téma, kterému se v blízké budoucnosti nevyhne žádný vědec či vědkyně. Stále kolem toho ale panuje řada nedorozumění a zbytečných obav – je důležité o tom se studenty i vědci mluvit a vysvětlovat, vyvracet mýty, jež často pramení z nepochopení principů open science, a přesvědčit je, že jim to může pomoci i v jejich výzkumu,“ dodává Vojtíšková.

Centrum pro podporu open science připravilo pro studenty,akademiky a technicko-administrativní pracovníky Univerzity Karlovy dva e-learningové kurzy věnující se problematice Open Access publikovánísprávě výzkumných dat.

Autor:
Foto: archiv Miriam Vojtíšková

Sdílejte článek: