Když hovoří politici, usínají nejen lidé, ale i lvi, tvrdí mongolský prezident

čtvrtek, 22. leden 2015

Mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž dnes navštívil Karolinum a setkal se s rektorem univerzity profesorem Tomášem Zimou. Prezident po živé diskuzi se studenty mongolistiky Filozofické fakulty UK ocenil vynikající úroveň výuky a vyzval přítomné akademiky, aby využili možnosti prezidentského stipendia pro studium v jeho zemi.

Během svého vystoupení nejvyšší představitel mongolského státu mimo jiné informoval rektora o navýšení počtu studijních stipendií, které mongolští studenti mohou využít pro výjezd do zahraničí. Rektor Zima proto seznámil prezidenta s nabídkou studijních programů v angličtině a vyjádřil přesvědčení, že se podaří nadále rozvíjet úspěšnou spolupráci s vysokými školami v Mongolsku.

„Mongolistů si velmi vážíme a ceníme. Chtěl bych říct všem, kteří si tento obor vybrali, že udělali správně," uvedl prezident Elbegdordž, který v Praze dodržel svůj zvyk a setkal se se studenty oboru mongolistika.

Studenti Filozofické fakulty UK se zajímali o státní politiku podpory Mongolců žijících v zahraničí, dotazovali se na možnosti zachování tradičního pasteveckého života v budoucnosti, ale i na prezidentovy dojmy z probíhající státní návštěvy.

V závěru debaty se prezident věnoval problematice práv a svobod občanů své země v porovnání s Čínou a debatu zakončil nadsázkou, když prohlásil, že „když hovoří politici, usínají nejen lidé, ale i lvi“.

V současné době studuje mongolistiku na Univerzitě Karlově 19 lidí. Jednou z nejznámějších absolventek oboru je spisovatelka Petra Hůlová, jejíž kniha Paměť mojí babičce se odehrává v Mongolsku.

Autor: Petra Köpplová
Foto: red.

Sdílejte článek: