Výstava Druhý život Karla IV. je v Karolinu otevřena i o prázdninách

pátek, 2. červen 2017

Výstava Druhý život Karla IV., kterou Univerzita Karlova připravila spolu s Národní galerií při příležitosti oslav 700. výročí narození Karla IV., představuje veřejnosti řadu unikátních a dosud veřejně neprezentovaných exponátů, spojených s karlovskou tematikou. Novinkou výstavy je zařazení deskové hry.

Výstava představuje celou řadu zajímavých exponátů. Nejzajímavějším z nich je bezesporu roucho Karla IV., zapůjčené z Itálie. Podle oficiálních dokumentů se jedná o plášť, který daroval císař Karel IV. mnichům z klášterního kostela Santuario dei Santi vittore e Corona výměnou za vzácnou relikvii svatého Viktora, která pak byla převezena do Prahy. Vznik roucha je datován zhruba do období 1346–1355. Plášť je tvořen z 27 fragmentů, hlavním motivem jeho dekoru je plod granátového jablka. Nyní je součástí sbírek Gallerie Farsetti alla Cà d´Oro, která jej na výstavu poskytla.

Mezi další vzácné exponáty patří Relikviář Sv. Jana Křtitele z poloviny 14. století, poklad sv. Eligia, busta sv. Václava a Vojtěcha z kostela Sv. Ducha v Praze z počátku 15. století a řada dalších obrazů, grafik, historických listin, soch a publikací atd.

Výstava Druhý život Karla IV. nabízí pohled na proměny vnímání osobnosti Karla IV. v průběhu staletí následujících po jeho smrti. Představuje různé historické přístupy k hodnocení jeho působení jako politika a panovníka, odvíjející se od dobového a společenského kontextu (například národně-obrozenecké, nacistické či komunistické pojetí, rozdílný přístup české a německé historiografie apod.) a z dlouhodobé perspektivy se věnuje odkazu Karla IV. nejen z hlediska státnického a politického, ale také historického a kulturního.

Výstava v Křížové chodbě Karolina je pro veřejnost otevřena do 31. 8. 2016, vždy od úterý do neděle od 10:00 do 18:00.

Pro dětské návštěvníky je nově k dispozici stolek s deskovou interaktivní hrou Pán žalářů, která je doplněna o pracovní listy a omalovánky.

Vstup na výstavu je po celou dobu konání zdarma. Stejně tak se vstupné neplatí do stálé expozice Muzea Univerzity Karlovy, která se nachází ve sklepeních Karolina.

Autor: red.
Foto: red.

Sdílejte článek: