Výstavu Na film! navštívilo přes 15 tisíc lidí. Prodlužuje se do jara

neděle, 3. prosinec 2017

Pokud jste se nestihli zajít podívat na vznikající muzeum filmu, máte příležitost to napravit. Interaktivní výstava Na film!, která je druhou částí připravovaného filmového muzea, se díky skvělým ohlasům prodlužuje do konce března 2018. Přes 15 000 návštěvníků je zárukou, že zajít na film do Paláce Chicago na Národní, stojí za to.

Netradiční výstava překvapí svým moderním a hravým zpracováním, které vychází z posledních světových trendů. Instalace originálním způsobem propojuje nejnovější technologie, jako je virtuální realita s důmyslnými mechanickými exponáty, které vás vtáhnou do světa filmu. Na rozdíl od klasických muzeí je povoleno všechno si osahat, takže na vlastní kůži zjistíte, jak fungují třeba promítačky. Zažijete také, jak vypadala první filmová představení nebo si vyzkoušíte tvorbu animovaného filmu.

Nadšení ze vzniku nového muzea s týmem mladých tvůrců sdílí také filmaři: „Filmové muzeum? Myslím, že je to skvělá myšlenka. Českému filmu už je víc jak sto let, má svou osobitost a zasloužil by si místo, kde by se o něm načerpalo víc vědomostí. A tím by mělo být muzeum českého filmu,“ podpořil projekt režisér Zdeněk Svěrák.          

Výstavu během ročního provozu navštívilo přes dvě stě skupin ze základních a středních škol z celé České republiky. „Naším cílem je vytvořit interaktivní muzeum, které by zároveň naplňovalo princip vzdělávací instituce – tak aby se děti i dospělí při její návštěvě něco naučili,” říká spoluzakladatelka projektu Terezie Křížkovská. Pedagogové se shodují na tom, že výstava skvěle doplňuje výuku a pomáhá s rozvíjející se filmovou výchovou, protože vzdělává formou zážitku a nevšední zkušenosti. „Žáci se musí do výstavy aktivně zapojit, exponátů se dotýkat, zkoušet si je a objevovat jejich principy, takže  si ani neuvědomí, že se zároveň učí,” vysvětluje Křížkovská.

Programy pro školy je možné objednat na jakýkoliv den i hodinu. Začínají už od rána a kromě speciálních komentovaných prohlídek je možné s třídou natočit například vlastní hraný nebo animovaný film.         

Otevírací doba filmového muzea v Paláci Chicago je od 13 do 19 hodin každý den kromě pondělí. Výstava bude přístupná i během vánočních svátků, a nabídne tak ideální program pro celou rodinu, který bude bavit malé, starší i dospělé.

Na film! 2: V pohybu

(úterý – neděle, 13:00 – 19:00)

Palác Chicago, 2. Patro (vchod z ulice Charvátova 11)

Národní 32, Praha 1

do 31. března 2018

Vstupné - základní: 90 Kč, snížené (děti, studenti, senioři): 70 Kč

Kurátoři výstavy: Adéla Mrázová, Terezie Křížkovská, Jakub Jiřiště

www.nafilm.org

Autor: Na film!, red.
Foto: Na film!

Sdílejte článek: