Senioři, nepolykejte prášky proti bolesti, začněte se hýbat. FTVS UK poradí jak

pátek, 12. září 2014

I na zdraví seniorů se zaměřila Fakulta tělesné výchovy a sportu UK. Pražané starší 60 let tak budou moci protáhnout své svaly a šlachy i šedé buňky mozkové během cvičebně-vzdělávacího dopoledne, které se na fakultě uskuteční 23. září. Kdo by se péči o svou tělesnou schránku chtěl věnovat pravidelně, může se přihlásit na dvouměsíční fakultní kurz zaměřený na zdravotní cvičení. Oba programy jsou díky finanční podpoře magistrátu otevřeny pražským seniorům zdarma.

nordic693

Během Dne pro zdraví seniorů, který se bude konat v úterý 23. září v areálu FTVS UK v pražských Vokovicích, se zájemci mohou těšit na přednášku PhDr. Kláry Daďové, Ph. D., PhDr. Jitky Vařekové, Ph. D., a Mgr. Pavlíny Novákové, Ph. D. Hovořit budou o tom, jak vhodně pečovat o tělo, aby si zachovalo co nejlepší možný stav a funkčnost. „Po přednášce si příchozí budou moci zvolit, zda si chtějí v praxi vyzkoušet zdravotní cvičení v tělocvičně, nordic walking a cvičení v přírodě, nebo relaxační cvičení,“ upozornila Klára Daďová.

Vedle toho fakulta otevírá pravidelný cvičebně-zdravotní kurz určený starším lidem. Konat se bude každé říjnové a listopadové úterý. Nepůjde přitom jenom o samotné cvičení, ale i o to, aby se účastníci naučili o svoje tělo dobře pečovat. „Lekce budou vycházet ze zdravotní tělesné výchovy, procvičíme vždy celé tělo, vedle toho se ale každá lekce zvlášť zaměří na jednu část těla – na nohy, ruce, bedra, krční páteř, pánevní dno apod. Soustředit se budeme i na prevenci poruch pohybového systému, a to primární – jak se vyhnout bolesti –, tak i sekundární – tedy když už někdo má nějaký problém, jak si od bolesti může ulevit, jak rozhýbat danou část těla, kde a co protáhnout nebo posílit. Cvičenci od nás navíc dostanou na každé hodině edukační materiál s popsanými cviky a jejich vysvětlením,“ podotkla Klára Daďová.

Cvičit se bude jak ve fakultní tělocvičně, tak i v nedaleké Divoké Šárce, kde si budou moci účastníci vyzkoušet nordic walking a různé cvičební techniky v přírodě. Občanům Prahy starším 60 let je kurz otevřen zdarma. Je však potřeba přihlásit se co nejdříve, jeho kapacita je totiž omezená.

Více informací najdete ZDE nebo se můžete obrátit přímo na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

logo150

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: red.

Sdílejte článek: