Vše o prezidentské volbě se dozvíte na veřejných přednáškách UK

čtvrtek, 17. leden 2013

Také tápete v tom, jaké pravomoci má český prezident, co pro republiku znamená historicky první přímá volba hlavy státu či jaké povinnosti a tradice se pojí s touto funkcí? Pak si zajděte poslechnout veřejné přednášky odborníků Univerzity Karlovy. Cyklus Jak se stát prezidentem zahájil ve čtvrtek 3. ledna politolog PhDr. Josef Mlejnek, Ph. D.

mlejnek350

Odborný asistent na katedře politologie Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd doktor Mlejnek se zabýval především posláním prezidenta České republiky. Připomněl, že představitel státu má hlavně symbolickou funkci, a v souvislosti s tím uvedl termín, který politologové s nadsázkou používají, totiž tzv. dutá hlava státu. Vysvětlil pak, že základní funkcí prezidenta není dávat nějaké příkazy nebo rozkazy, ale reprezentovat republiku v zahraničí.

Doktor Mlejnek se zabýval i historií vzniku prezidentské funkce. Důkladně se věnoval období boje amerických kolonií za nezávislost a osobností George Washingtona. „Základem systému byla vláda lidu, je tedy logické, že lid měl za svého vůdce zvolit někoho z lidu. Zajímavé ale je, že když uvažovali v Americe, jak zvolit prezidenta, nezavedli přímou volbu. Ta dodnes není ve Spojených státech zavedena. Je to z toho důvodu, že už otcové zakladatelé se obávali, že lid může podlehnout nějakému populistovi,“ podotkl PhDr. Mlejnek. Rozsáhle se pak také věnoval moderní francouzské historii, která se politickým vývojem ve Spojených státech velmi inspirovala.

V souvislosti s českou historií upozornil posluchače na to, že Československo v době, kdy podléhalo vlivu Sovětského svazu, bylo výjimečné v tom, že si uchovalo funkci prezidenta. V ostatních zemích totiž splynula s pozicí nejvyššího stranického funkcionáře. Doktor Mlejnek československou výjimku vysvětloval tím, že lidé zde po zkušenosti s první republikou prezidentský post velmi uznávali a ctili. Na závěr svého vystoupení se doktor Mlejnek krátce zastavil u fenoménu Pražského hradu, který po staletí zůstává sídlem nejenom českých panovníků, ale i prezidentů.

Hned v pondělí 7. ledna cyklus Jak se stát prezidentem pokračuje přednáškou doc. Dr. Martina C. Putny, který se bude věnovat tuzemským královským a prezidentským tradicím. Cyklus završí 10. ledna přednáška doc. JUDr. Jana Kysely, Ph. D., jenž bude hovořit o přímé volbě prezidenta v českém veřejném prostoru.

Cyklus univerzitních přednášek Jak se stát prezidentem je možné zhlédnout také na internetových stránkách ČT24.

Kdo, kdy a kde

Pondělí 7. ledna: doc. Dr. Martin C. Putna: Mystika Pražského hradu: Královské a prezidentské tradice

Čtvrtek 10. ledna: doc. JUDr. Jan Kysela, Ph. D.: Debata o přímé volbě hlavy státu v českém veřejném prostoru

Všechny přednášky jsou volně přístupné veřejnosti. Začínají vždy v 18.00 v Modré posluchárně Karolina, vstup z Celetné 20.

plakat693

Autor: Helena Stinglová
Foto: red.

Sdílejte článek: