Univerzita Karlova odhalila sochu královny Elišky Přemyslovny

pátek, 2. červen 2017

V pondělí 28. listopadu byla v komplexu Karolina slavnostně odhalena socha královny Elišky Přemyslovny. Socha matky budoucího Otce vlasti Karla IV., kterou vytvořil Karel Bureš, stojí na dvoře kavárny U Rotlevů. Akce se uskutečnila u příležitosti oslav sedmi set let od narození českého krále a římského císaře Karla IV.

Socha zobrazuje okamžik, kdy se Eliška Přemyslovna loučí se svým tehdy sedmiletým synem, jehož jí odebral její manžel Jan Lucemburský, aby jej poslal k francouzskému dvoru. Autorem sochy je umělecký kovář a sochař Karel Bureš.

„Eliška Přemyslovna, dcera Václava II. a Guty Habsburské, je symbolem českého království. Milovala svou zemi a vždy hájila její zájmy, což bylo v některých patrné i v jejím vztahu s manželem Janem Lucemburským," uvedl profesor Jan Blahoslav Lášek z kolegia rektora Univerzity Karlovy. „Bude nám připomínat, že Karel IV. nebyl vždycky oním majestátním císařem, jak je tomu ve Velké aule Karolina, ale že to byl také malý kluk, který se v sedmi letech těžce loučil se svou matkou.”

Profesor Aleš Gerloch, prorektor pro akademické kvalifikace, tlumočil přítomným pozdravy od rektora UK a omluvil jeho nepřítomnost kvůli pracovnímu pobytu v zahraničí. Ve svém krátkém proslovu pak přítomné upozornil na umístění sochy. „Přímo nad námi, naproti soše, je chodba, kterou chodí hodnostáři i hosté univerzity. Díky tomu, že stojí na vysokém podstavci, si budou moci všichni sochu pravidelně prohlížet.”

Slavnostní odhalení doplnilo hudební představení – Miroslav Baldrych zahrál na kytaru píseň Poselství Elišky Přemyslovny z pera Jaroslavy Černé. Na závěr setkání připomněl autor sochy spojitost mezi loučením syna s matkou a odchodem studenta od rodiny na studia. „I proto je příhodné, že se socha nachází zde, na půdě Univerzity Karlovy,“ řekl.

Autor: Tereza Bušová
Foto: Daniel Pražák

Sdílejte článek: