Nevidomí vyrazili s UK na lyžařský kurs

pondělí, 18. únor 2019

Na začátku února uspořádalo Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK v Jizerských horách již čtrnáctý ročník kursu běhu na lyžích pro zrakově postižené studenty a absolventy univerzity. Sportovní akce ukázala, že lyžovat se dá i s handicapem.

Účastníci se ubytovali na prověřené chatě Muhu, která se nachází v těsné blízkosti běžeckých stop areálu Břízky u Jablonce nad Nisou. „Velkou výhodou je dostupnost této chaty, kolem které vede silnice k Jizerské magistrále. Letos jsme měli štěstí na počasí – celou dobu byl prašan a prakticky stále svítilo sluníčko,“ říká vedoucí kursu PaedDr. Jan Hruša, CSc.

Sportovní akce se zúčastnili čtyři nevidomí, které doprovázeli a trasovali studenti a absolventi univerzity. Jedním z nich byl Jakub Kamberský, absolvent Filozofické fakulty. „Jakub se zúčastnil kursu poprvé již v roce 2007, v té době byl prakticky nesportovec a měl pouze minimální zkušenosti s během na lyžích. V současnosti je schopen se pohybovat s trasérem v běžném terénu a běh na lyžích si vyloženě užívá,“ popisuje Jan Hruša.

Dalšími pravidelnými účastníky výcviku jsou absolventi Pedagogické fakulty Kateřina Matysková Kavalírová a Vladimír Dvořák, který také vystupuje jako demonstrátor na letních kursech, kde předvádí studentům jízdu na cyklistickém tandemu či na kanoi.

„Při závěrečném hodnocení byli všichni nadšení. Nás všechny velmi obohatil a nevidomým dodal pozitivní energii do dalšího života,“ říká doktor Hruša.

Jak zachytil lyžařský výcvik redaktor Českého rozhlasu Ľubomír Smatana, se můžete podívat zde.

Autor: red.
Foto: Archiv J. Hruši

Sdílejte článek: