Podcast De Facto: Michael Romancov o válce na Ukrajině

úterý, 31. květen 2022

Politický geograf Michael Romancov, jenž působí na Institutu politologických studií FSV UK, se dlouhodobě věnuje Rusku a historii mezinárodních vztahů. A je také jednou z  mediálně nejznámějších tváří fakulty. Překvapilo něčím Rusko i akademika, který proměny ruského politického systému prognózoval? Romancov odpovídal na otázky emeritní děkanky Alice Němcové Tejkalové v první květnové epizodě De Facto.

DSC 5097

„Upřímně řečeno mě překvapilo to, že Rusko skutečně použilo fyzickou sílu způsobem, který už nelze omlouvat, ani kamuflovat. Už to nebyl ani rok 2014 (kdy proběhla podloudná okupace Krymu - pozn. redakce), už je to natolik viditelná, velká invaze, že ani prezident Miloš Zeman není schopen ji nějakým způsobem omlouvat. To mě překvapilo, neboť Rusku to zatím přináší samá negativa. Jako kdyby už jich předtím nebylo dost,“ říká doktor Romancov o ruském útoku na Ukrajinu a jeho následcích.

Uskromnění lepší alternativou

Jsou Češi ochotni se uskromnit a slevit ze svého pohodlí? A jak celou situaci vnímá on osobně? „Pokud v zimě nebude plyn, tak si prostě vezmu tlustší deku nebo budu spát ve spacáku. To všechno je výrazně lepší, než abychom museli být někde ve sklepě, aby mi na frontě někoho zabili, aby mi znásilnili matku, manželku nebo dceru... To je alternativa, která je pro mě naprosto jednoznačná,“ vysvětluje Romancov.

De Facto je podcast Fakulty sociálních věd UK o skutečném světě vědců a absolventů společenskovědních oborů. Vyučující, výzkumníci a alumni v něm mluví o svém životě, práci i zkušenostech. Podcast De Facto vychází jednou za čtrnáct dní, přepisy rozhovorů si můžete přečíst i na fakultním blogu.

DSC 5115

Autor: Klára Hyláková
Foto: Tomáš Pacovský

Sdílejte článek: