Stop-time: Rektorka podcastem vítá nový akademický rok

čtvrtek, 29. září 2022 08:26

Šla by znovu studovat medicínu na UK? A co vzkazuje kolegům před novým akademickým rokem rektorka UK Milena Králíčková? Aktuální dění komentují v pořadu Stop-time členové vedení UK. Druhá epizoda je speciálem k začátku nového roku, dojde i na zamyšlení nad novelou vysokoškolského zákona nebo mezinárodní výměnu studentů. Pořadem provází Luboš Veverka z Matematicko-fyzikální fakulty UK.

JM LVstudio

Pravidelný Stop-time (čili minuty věnované současným i budoucím výzvám Univerzity Karlovy) zve zajímavé hosty z vedení UK, aby informovali o tom, co právě řeší a chystají. Odpovídají nejen na tyto otázky: Co čeká univerzitu v nejbližších měsících a letech? Čím mohou přispět současné společnosti a o co se zajímají? Jsme rádi, že následující krátkou pauzu, váš osobní stop-time, věnujete právě setkání s některým z nich.

Speciální díl k rozjezdu roku

Na svoji premiéru v podcastu ještě navazuje rektorka Králíčková, která brzy uvítá celou akademickou obec – a zvláště nové studenty UK – v akademickém roce 2022/2023. Dokáže si ještě sama představit, že by se navrátila do studijních lavic v Plzni, kde vystudovala tamní Lékařskou fakultu UK? „Dovedu, a určitě s radostí! O víkendu jsem uklízela a narazila na moje sešity, zápisky z anatomie z prvního ročníku – takže mě to úplně vrátilo do těch studentských let (směje se). Ale jsem ráda, že na LFP UK již studenti poprvé nezamíří do té staré budovy, ale do úplně nové budovy v minikampusu UniMeC,“ říká profesorka Milena Králíčková.

Dodává, jak moc se změnilo studium a i přístup k informačním zdrojům. Rektorka Králíčková s potěšením však upozorňuje, že jich je spousta dostupných online a kdykoliv na dosah, nicméně pro nové studenty to přínáší i riziko, že četností zdrojů mohou být až přetíženi. Z větších a celostátních témat se rektorka Univerzity Karlovy vyjadřuje i k novele vysokoškolského zákona. Poslechněte si celou epizodu:

V moderování pořadu Stop-time se budou střídat dva zkušení novináři a „rozhlasáci“.

vrbovaMartina Hynková Vrbová

Vystudovala klasickou kytaru na Státní konzervatoři v Praze a na konzervatoři Reina Sofia v Madridu. Táhlo ji to však k mikrofonu a před televizní kameru. Začínala jako programová hlasatelka v České televizi a na stanici Český rozhlas Praha. Postupně moderovala řadu pořadů. V roce 2009 získal cyklus pořadů Retro, který uváděla, televizní cenu Elsa za nejlepší magazín. V současnosti uvádí live magazín Sama doma na ČT. Spolupracuje na vzniku pořadu 13. komnata, píše scénáře a stojí u zrodu některých nových televizních projektů.

veverkaLuboš Veverka

Vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd UK. V průběhu novinářské dráhy se zaměřoval především na popularizaci vědy a techniky, například v Lidových novinách. V letech 2005 až 2012 působil v Českém rozhlase Leonardo jako redaktor a později šéfredaktor, odvysílal několik set premiérových živých diskusí z cyklu Třetí dimenze a moderoval také další pořady včetně živých nahrávek s publikem. Spolupracoval na přípravě titulů z knižní Edice Leonardo. Od roku 2013 působí na Matematicko-fyzikální fakultě UK, kde pracuje v Oddělení propagace a mediální komunikace. Autorsky spolupracoval na některých titulech z edice popularizace nakladatelství MatfyzPress (Cesty nesmrtelnýchTenkrát v listopadu).

Pravidelně a na více zvukových kanálech

Na příští zastavení, váš Stop-time, se můžete těšit opět za čtrnáct dnů na témže místě: na webu magazínu Forum a dalších zvukových kanálech Spotify nebo Soundcloud. Udělejte si čas a brzy na slyšenou!

DSCF0514

Autor: Luboš Veverka
Foto: Hynek Glos

Sdílejte článek: