Na festival s lidmi bez domova

pátek, 12. říjen 2018 17:46

Už jste spali v mrazu na lavičce v parku? Říkáte si, že tohle se vás netýká a na ulici nikdy neskončíte? Přijďte si na studentský festival Fakulty humanitních studií UK popovídat s těmi, kdo si také mysleli, že mají svůj život pod kontrolou. Navíc si poslechnete zajímavou muziku a podpoříte dobrou věc.

bezd693

Bezdomovectví je problém, který se týká všech. Je jedno, jestli studujete právo, geografii nebo medicínu, jeden špatný rok vás může poslat rovnou na ulici. O tom, co lidi dovede až na dno, i o tom, jak jim společnost může pomoci, aby se co nejrychleji postavili zpět na vlastní nohy, se bude mluvit na Festivalu humanity a solidarity.

Jak to dopadne, když si k jednomu stolu sednou lidé bez domova, akademik, politik a pracovníci neziskovek? To není začátek vtipu, ale program pro úvodní debatu festivalu. „Diskutovat budou sociální antropoložka Barbora Bírová od nás z fakulty, poslankyně Olga Richterová, zástupci organizace Jako doma a Farní charity Praha 1 a lidé s vlastní zkušeností se životem na ulici,“ představila hosty první části festivalu jeho organizátorka a doktorandka FHS UK Zuzana Terry.

Po vážné debatě si návštěvníci užijí trochu nevážné zábavy na koncertech kapel Donrvetr a Minimum či na vystoupení folkařky Sary Caramitti nebo projektu Johuš Matuš. O něco na zub se postarají kuchařky bez domova – ženy, které mají zkušenosti s životem na ulici, a nezisková organizace Jako doma je zaměstnává ve své veřejné jídelně.

Pořadatelé festivalu přivítají každého, koho toto téma zajímá. Výtěžek ze vstupného poputuje organizaci Aslido, pod jejíž záštitou se sdružují lidé s bezdomoveckou zkušeností, kteří si chtějí vzájemně pomáhat.

  • Barbora Bírová bude vystavovat až do konce dubna v Rock Café soubor svých fotografií na téma bezdomovectví pojmenovaný Obrazy bez domova.

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: Thinkstock

Sdílejte článek: