Mladí sociologové chtějí svým projektem motivovat k účasti ve volbách

pondělí, 21. říjen 2013 18:30

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak by asi dopadly volby, kdyby lidé jako vy zůstali doma? Skupina doktorandů z katedry sociologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se pokusila takovéto situace namodelovat, aby přiměla lidi přijít do volebních místností.

Projekt Volební kyvadlo pracuje s daty od výzkumných agentur PPM Factum, Median a Focus. Ukazuje model Poslanecké sněmovny ČR s potenciálním rozložením sil na základě stranických preferencí konkrétních skupin obyvatel a stranické preference jsou zde přehledně přepočítávány na mandáty v Poslanecké sněmovně ČR. Vizualizace umožňuje zobrazit, jak by se rozložení mandátů změnilo, kdyby určitá sociodemografická skupina obyvatel k volbám nepřišla.

V další části vizualizace jsou obsaženy informace o předvolebních průzkumech a mýtech, které kolem nich existují. V neposlední řadě projekt přináší i unikátní rozhovory se známými sociology a politology, které budou v předvolebních dnech postupně doplňovány. „Předvolebním průzkumům by prospěla vyšší informovanost médií i veřejnosti. Často slýchám, že průzkumy jsou zfalšované. To sice nemohu vyloučit, ale lidé by určitě byli vůči průzkumům méně skeptičtí, kdyby lépe rozuměli tomu, co data představují,“ říká členka autorského týmu Kristýna Chábová.

Autor: FF UK; Lucie Kettnerová
Foto: red.

Sdílejte článek: