Robertora krásná skončí s asketickým životem, chce být jako Ginsberg

čtvrtek, 2. květen 2013 11:52

„Musím svůj asketický životní styl více upravit, abych se více přiblížil Allenu Ginsbergovi. Bude to můj vzor,“ uvedl student Róbert Furiel, právě zvolený král majálesu. Volba prvního krále studentského majálesu v prostorách Karolina byla napínavá a organizátoři museli opakovat měření podpory kandidátů. Ze souboje nakonec vzešel král_ovna Robertora, kterého korunoval prorektor pro vnější vztahy UK doc. Michal Šobr.

Vaše magnificence, jaké budou vaše první královské kroky?

Jedním z prvních kroků bude se královsky vyspat, královsky nasnídat a  pak už jde život dál...

Překvapila vás podpora, díky níž jste vyhrál korunu majálesu?

Považuji to za velmi pozitivní signál a jsem rád, že jsem se v průběhu dne setkával s neutrálními nebo pozitivními reakcemi. Pokud byli v průběhu celého majálesu lidé, kteří nesouhlasili s mojí prezentací, tak si to nechali pro sebe. Jsem zvědavý, jak letošní volba ovlivní korunovační politiku majálesu v budoucnosti a zda to bude mít dlouhodobější efekt na společnost, nebo jestli to bude pouze výstřelek.

Můžeme se vrátit k vašemu programu? Co mohou poddaní v následujícím roce očekávat?

Takovou oficiální funkci jsem ještě nevykonával, takže to bude zajímavé. Budu panovat jako král_ovna Robertora krásná a moudrá. Šel jsem do volby naplno, ale primárně kvůli tomu, aby ukázal, že mohou existovat i jiné identity v jednom prostoru. Odlišnosti se snadno schovají a lidé na ně zapomínají, takže bych ve svém roce panování na ně rád poukazoval, aby si lidi zvykli. Program jsem jako král_ovna posílal až kolem druhé ráno a hodně jsem se v něm věnoval svobodě. Mimo jiné jsem zmiňoval, že by univerzita, stejně jako já, měla spojovat více principů v jednom.

Která žena z české historie je vám nejbližší?

Líbí se mi Libuše nebo bojovná Šárka, tedy samostatné, rozhodné a moudré ženy.

Doporučená královská četba:

Respekt

J. R. R. Tolkien: Lord of the Rings

M. Witkowski: Chlípnice

M. Piercy: Woman on the Edge of Time

M. Plzák: Hra o lidské štěstí

Terry Pratchett

B. Tracy: Snězte tu žábu!

S. R. Covey: 7 návyků vůdčích osobností

D. Allen: Getting Things Done

B. Němcová: Babička

Autor: Petra Köpplová
Foto: red.

Sdílejte článek: