Jak získat peníze na expedici? Studenti zkusili uspořádat sbírku

úterý, 30. červen 2015 12:57

Na zahraničních crowdfundingových serverech jsou archeologické výzkumy podporovány celkem často, v Česku se jedná stále o poměrně unikátní záležitost. Johana Tlustá a Jakub Havlík z Ústavu pro klasickou archeologii FF UK se pokusili prostřednictvím veřejné sbírky získat peníze na expedici v Šerabádském okrese v Uzbekistánu, kam by chtěli vyrazit na podzim.

startup1_text

Letenky do Taškentu, pojištění, místní doprava, očkování, ubytování a vízum. To všechno stojí spoustu peněz. Studenti sice mohou získat účelové stipendium, ale to jim vynaložené náklady proplatí až zpětně. Kde tedy vzít peníze na cestu?  Johana Tlustá a Jakub Havlík se rozhodli vyzkoušet crowdfunding neboli skupinového financování.

Princip je jednoduchý – žadatel o peníze zveřejní na některém k tomu určeném webu svůj projekt a uvede cílovou částku, kterou chce vybrat. Informace o svém projektu šíří prostřednictvím sociálních sítí, aby se o něm dozvědělo co nejvíc lidí. Dárce si může vybrat z různých variant výše svého příspěvku – většinou od několika set až po několik tisíc korun. Odměnou je mu nejenom dobrý pocit, že přispěl k realizaci zajímavého projektu, ale často i suvenýr či zážitek, které za svůj příspěvek může získat. „My máme pro přispěvatele připraveno mnoho odměn s archeologickou a uzbeckou tematikou, jako jsou trička, tašky, repliky či kalendáře, ale také třeba prohlídku Ústavu pro klasickou archeologii,“ vyjmenovávají Johana s Jakubem. A co se stane, pokud se cílová částka nevybere? V tom případě se peníze vrátí dárcům zpět.   

Johana s Jakubem si jako cílovou částku stanovili 60 000 korun, zatím získali přibližně pětinu. „Pokud by se nám povedlo sebrat vyšší částku, využijeme ji k aktivitám rozvíjejícím projekt po vědecké stránce – ať je to angažování přírodovědců, nákladné analýzy vzorků, či zapojení zahraničních specialistů,“ říkají. O expedici pak budou své fanoušky průběžně informovat na Facebooku.

Výzkum, jehož se studenti zúčastní, proběhne na přelomu září a října. Expedice se usadí na základně v Pašchurtu a bude prozkoumávat nesmírně důležité a svého druhu ojedinělé sídliště Burgut Kurgan a kurganové – a možná bohaté – pohřebiště kočovníků Kajrit.

Povede se Johaně a Jakubovi peníze získat? Ještě na to mají 23 dní...

Více informací o projektu a možnost přispět najdete zde.

Autor: Lucie Kettnerová
Foto: Ladislav Stančo

Sdílejte článek: