Studenti studentům: přestavba klubu v Celetné

pátek, 12 říjen 2018 17:46

V létě roku 2015 vypsala Univerzita Karlova architektonickou soutěž na návrh řešení prostor Studentského klubu Celetná, dříve známého jako K4. 21. října 2015 pak byly vyhlášeny výsledky, na nichž se shodla odborná porota: vítězem se stal návrh studentů oboru A + S (architektury a stavitelství) Fakulty stavební ČVUT Barbory Janů a Mikuláše Wittlicha. V tuto chvíli oba mladí architekti pracují na projektu, který odevzdají v březnu tohoto roku. Během letošních prázdnin by se pak klub měl proměnit v místo, kde se studenti z celé univerzity budou moci nejen v klidu učit, ale i relaxovat a setkávat se s přáteli.

V rámci soutěže účastníci dostali za úkol zpracovat dvě varianty návrhu interiérových úprav klubu – jedna měla počítat s jeho stávajícími prostory, druhá měla nastínit, jak by klub mohl fungovat v případě budoucího rozšíření o jednu místnost. Výsledky soutěže byly vyhlášeny 21. října, porota se rozhodla udělit pouze první cenu. Zbylé projekty byly oceněny čestným uznáním za účast v soutěži a každému z nich bude poskytnuta finanční odměna. Vítězný návrh Barbory Janů a Mikuláše Wittlicha vyhrál také v hlasování studentů Univerzity Karlovy na internetu, kde získal téměř 50 % všech hlasů, a tím i zvláštní cenu. A proč odbornou porotu i studentské hodnotitele zaujal právě tento návrh? „Možná proto, že jeho hlavní myšlenkou je vstřícnost vůči studentům, kteří budou v klubu trávit volný čas, i vůči personálu, jenž bude mít oproti stávajícímu stavu zjednodušenou práci,“ domnívá se Barbora Janů.

Duší klubu je bar

Hlavní novinkou je přesunutí baru ze zadní části do místnosti hned za hlavním sálem, tedy do těžiště celého komplexu. Bar tím získá podstatně více prostoru pro svůj provoz, obsluha bude moci lépe komunikovat se zákazníky a v zadní části klubu se tím uvolní dvě místnosti pro klidné posezení či učení. Jde tedy o přiblížení obsluhy návštěvníkům i vítané zjednodušení. Bar bude také nižší a otevřenější než dnes, čímž zmizí určitý pocit stísněnosti a nedostupnosti současného baru. Nový nábytek na míru by měl tuto vstřícnost ještě podpořit.

Netradiční pódium

Druhou největší změnou vítězného návrhu je zvýšené dřevěné pódium, jakási tribuna v zadní části hlavního sálu. Tento prostor je od zbytku oddělen klenebním pásem a jiným typem klenby, je tedy vhodné, aby byl odlišně zařízen. Primárně je pódium určeno pro pohodlné usazení návštěvníků v sedacích vacích. Při koncertech na hlavním pódiu zde mohou návštěvníci navíc i sedět na vyvýšené hraně či zde mohou být rozestavěny židle. Samotné pódium bude v dutém jádru ukrývat velký skladovací prostor, kde budou uloženy skládací stoly, židle nebo i zmiňované sedací vaky, a hlavně celý zvukařský pult. Na rozvodném racku, který bude přístupný i v případě uschování zvukařského pultu, bude možno ovládat podkresovou hudbu v sále. Návštěvníky zde čekají autorská čtení, koncerty, přednášky nebo promítání filmů.

Učení a práce

Mikuláš Wittlich říká: „Co studenti potřebují ve svém klubu nejvíce? Připojení na internet a zásuvky pro počítač!“ Obojí je v ohodnoceném projektu prioritou. Řešení umožní hlavně 120 centimetrů vysoká polička podél stěn, v níž budou zabudovány zásuvky, ale bude použitelná i jako barový pult. Celý tento koncept doplňuje důmyslný systém světel, ať již jde o základní nástěnná svítidla se zabudovaným stmívačem, nebo světla stropní či stolní, vhodná pro studium a kolektivní práci. Navržena jsou originální svítidla, která podtrhnou spojení středověkého prostoru s moderním designem. Výběr nábytku je řešen co nejjednodušeji a nejlevněji, část nábytku bude vyrobena exkluzivně jen pro tento klub. Hlavními materiály v celém interiéru je lazurované dřevo doplněné kovy (měď a nerez), které spolu s textilními pohovkami dotvářejí útulnou atmosféru. „Použití přírodních materiálů je velmi efektivním způsobem, jak spojit zachování genia loci s uspokojením současných potřeb,“ myslí si Barbora Janů a její kolega dodává: „Originalita a surovost prostředí je klíčová pro přijetí klubu studenty za svůj.“

Co se ještě změní

Dalším změnám podlehne umístění skladu, který zaujme místo dnešní galerie; uvolněná místnost bude využívána jako vítaná a potřebná knihovna. Sklad tak bude umístěn v bezprostřední blízkosti baru, což je praktické. Zůstává naopak využití předsálí, kde stejně jako dnes budou stoly ke studiu, pohovka k odpočinku, ale také plátno a dataprojektor k promítání filmů i k přednáškám.

I když autoři návrhu na přestavbu tvrdí, že poslední popovodňová rekonstrukce dokončená roku 2008 byla v zásadě zdařilá, klub potřebuje další změny, aby prostor mohl být plnohodnotnou součástí univerzitního kampusu. „Celá koncepce podtrhuje historický ráz abstrahováním středověkých prvků, doplňuje jej technickým vybavením, a vytváří tak místo, kam prostě chcete jít,“ shrnují autoři návrhu.

Autor: Stanislava Kučová
Foto: archiv architektů

Sdílejte článek: