Kazašské Almaty se připravuje na zimní univerziádu. Za UK poletí i Sakala junior

čtvrtek, 12. leden 2017 15:23

Na dva tisíce sportovců z 55 zemí světa a mezi nimi i dvě desítky studentů Univerzity Karlovy se chystají do kazašského Almaty. Na přelomu ledna a února se bude v tomto největším městě Kazachstánu konat 28. zimní univerziáda.

univer691

Univerzita Karlova bude mít na studentské obdobě olympijských her zastoupení hned v několika disciplínách – v alpském lyžování, snowboardingu, freestylovém lyžování, skocích na lyžích, curlingu a už tradičně v hokeji.

Většina nominovaných z UK poměřila své síly se soupeři i na posledních hrách, které se konaly před dvěma roky ve španělské Granadě, respektive ve slovenských Vysokých Tatrách (nedostatek peněz vedl k tomu, že se o pořadatelství her v roce 2015 mimořádně podělily dva státy). Do Almaty ale poletí i několik nováčků, mezi nimi také student Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Filip Sakala, který bude svůj tým reprezentovat ve skoku na lyžích.

„Univerziádu jsem si vytyčil jako jeden z vrcholů sezony. Fakt je ten, že se tyto hry stávají rok od roku prestižnější akcí. Proto jsme se snažili co nejlépe naplánovat tréninky, abych do Kazachstánu přijel v nejlepší formě,“ říká syn Jaroslava Sakaly, mistra světa v téže disciplíně, a dodává, že věří v umístění mezi deseti nejlepšími závodníky.

Kazachstán se zhostil role pořadatele ve velkém stylu. Vždyť také vysokoškolské sportovní hry měly být jakousi předehrou k olympiádě, o jejichž pořádání v roce 2022 Kazachstán usiloval. I když ho nakonec porazila Čína (ZOH 2022 se budou konat v Pekingu), univerziádu to nijak nepoškodilo. Kvůli hrám v Almaty vyrostly dvě nové haly a dokonce celé sportovní městečko symbolicky vystavěné do tvaru písmene U.

Zimní univerzitní hry se budou konat od 29. ledna do 8. února v Almaty, největším městě Kazachstánu, které leží na okraji pohoří Ťan-šan. Za maskota her pořadatelé vybrali pro Kazachstán typického sokola. Má symbolizovat rychlost, energii a touhu po vítězství. I heslo univerziády se nese ve stejném duchu, zní totiž „Spread your wings“ (Roztáhni křídla).

Univerzitu Karlovu bude na hrách reprezentovat 20 sportovců.

Alpské lyžování: Tereza Kmochová, Veronika Rudolfová, Martin Štěpán

Snowboarding: Kateřina Chourová, Jan Lohynský

Freestyle lyžování: Jakub Křenek

Curling: Marek Černovský, Lukáš Klíma, Samuel Mokriš, Jakub Splavec

Skoky na lyžích: Čestmír Kožíšek, Filip Sakala

Hokej: Daniel Arnošt, Mikuláš Bícha, Petr Hučko, František Matula, Jan Müller, Dominik Novák, Dominik Šteiner, Filip Švaříček

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: Thinkstock

Sdílejte článek: