Studenti se zájmem o přírodní vědy a techniku se zabaví v Talnetu

úterý, 5. srpen 2014 13:09

Program Talnet už 10 let připravuje ve spolupráci s vybranými fakultami UK kurzy a akce pro mladé talenty. Studenti středních, ale i základních škol, kteří se chtějí setkávat s přírodními vědami a technikou na vyšší či hlubší úrovni než ve škole, tak už nemusí čekat, až dorostou do vysokoškolského věku. V nabídce najdete on-line kurzy, exkurze i velkou letní expedici. 

talnet_textnovy

První kurz Talnetu byl otevřen ve školním roce 2003/2004 a zúčastnilo se jej sedmnáct studentů, další rok se počet kurzů zvýšil na tři a absolvovalo je pětatřicet zájemců. V loňském roce do programu zapojilo už 184 nadšenců, přičemž někteří absolvovali i více částí programu. Největší zájem byl mezi pražskými studenty, hned v závěsu však byli zájemci z Jihomoravského kraje a Vysočiny.

Ve školním roce 2013/2014 byla posílena zejména nabídku on-line kurzů, kterých nyní funguje už třiatřicet. „Nově byly mezi tradiční obory jako matematika, fyzika, chemie, biologie a geografie zařazeny i multioborové kurzy a obory na pomezí přírodních a technických věd, například Úvod do antropologie a Nad vědou v dějinách. Novinkou je také on-line kurz Příprava na T-expedici, jehož obsahem je vytipování témat a jejich rozpracování do badatelských záměrů, které se budou řešit na badatelské expediční aktivitě,“ popisuje mluvčí projektu Vojtěch Tutr.

Expedice proběhne na konci prázdnin a naváže na loňskou T-expedici TIS 2013, na níž mladí badatelé pracovali v oblasti severního Rokycanska na reálných problémech po boku odborných garantů. Výstupem pak byly materiály ve formě posterů a sborníku, které využije místní muzeum v Radnicích k obohacení svých expozic. „T-expedice 2014 se vydá opět na Rokycansko, ale rozšíří témata svého zájmu. Těmi budou kromě biologie, geologie a historie, kterých se zejména týkala loňská expedice, také astronomie a z biologie konkrétně entomologie a botanika,“ popisuje Vojtěch Tutr, který zároveň upozorňuje, že zájemci se mohou stále hlásit, i když výběr badatelských záměrů je již v pokročilé fázi.

Stále je možné se také ještě přihlašovat do T-exkurzí, které proběhnou v dubnu a květnu. V nabídce je například Geologická procházka po pražských plážích, Chemické experimenty (ve spolupráci s PřF UK) nebo Etologie zvířat v pražské ZOO.

Ačkoli T-kurzy pro školní rok 2013/2014 se již chýlí ke konci, po letním soustředění v polovině června se bude otevírat nový ročník, proto sledujte webové stránky projektu.

Talnet se v březnu stal členem čerstvě založeného sdružení nazvaného Síť podpory nadání (SIPON), které se zabývá vyhledáváním a podporou nadaných dětí a mládeže v oboru přírodních věd a techniky. Za cíl si dalo podporovat ty, kteří jsou v práci s talenty aktivní, leckdy navzdory nepříznivému prostředí.

Autor: Lucie Kettnerová
Foto: Talnet

Sdílejte článek: