Když přijedete, uvidíte, říká o Ázerbájdžánu studentka FF UK

pátek, 12. říjen 2018 17:46

Azerbaijan Student Network (ASN) je občanské sdružení, které mj. pro Ústav východoevropských studií FF UK zajišťuje výuku ázerbájdžánštiny. Nejlepším studentům letos poprvé zprostředkovalo také bližší seznámení s Ázerbájdžánem – příležitost poznávat tuto zemi v červenci dostala i Claudia Zbranková.

zbrankova_text„Kdo neviděl, nezažil, neochutnal – neuvěří. Je to svým způsobem klišé, ale pořád platí. Pokud se vydáte do jiné země a kultury, neexistuje způsob, jak se na to dostatečně připravit,“ říká Claudia.

Na možnost vycestovat do Ázerbájdžánu se studenti připravovali, dá se říci, celý akademický rok. Kromě základů jazyka během výuky získali také povědomí o zvycích a kuchyni. Slib ASN, že nejlepší student ázerbájdžánštiny tuto zemi navštíví, nebyl pro Claudii hlavní motivací, a proto byla velmi překvapena, když na závěrečné hodině zjistila, že „vítězkou“ se stala právě ona.

Sedmidenní cesta proběhla v druhé polovině července a kromě prohlídky hlavního města Baku organizátoři studentce zajistili návštěvu i mnoha dalších památek, např. Gobustánu, zoroastrijského chrámu ohně, Hořící hory, horského městečka Šeki, albánského kostela v Kiši  či vyhlídky „Když dojdeš, uvidíš“.

„V každé zemi je nutný průvodce, nejlépe v ní narozený. Jen skrze člověka dokážete aspoň trochu pochopit danou zemi. V Ázerbájdžánu jsme měli za průvodce skvělé lidi. Řekli nám o historii i současnosti, zavedli nás do svých domovů i do svých oblíbených míst,“ popisuje Claudia a dodává: „Ázerbájdžán je, podle mého, spoustou lidí nepochopen. Jedni ho označují za ruskou provincii, druzí za jiné Turecko. Žádná země by ale neměla být posuzována z hlediska takovýchto stereotypů. Já vím, že Ázerbájdžán vyžaduje více pozornosti než jen týden, a proto jsem ASN vděčná za to, že díky tomuto výletu má zvědavost vůči Zemi ohně jen vzrostla.“

Autor: Lucie Kettnerová
Foto: Thinkstock.com; archiv C. Zbrankové

Sdílejte článek: