Studentský jarmark přivítal nováčky na UK v rytmech rocku i salsy

úterý, 8. říjen 2013 12:11

Koncerty, divadla, soutěže, zábava od brzkého odpoledne až do pozdního večera. Takto vypadal další ročník Studentského jarmarku, který ve středu 2. října uspořádala Studentská unie UK, tentokrát na půdě Právnické fakulty UK. Na festivalu se kromě kapel a divadelních uskupení představily také různé studentské spolky, které fungují při jednotlivých fakultách UK. Bohatý program přilákal několik stovek diváků.

Festival Studentský jarmark se koná pravidelně vždy na začátku nového akademického roku. Jeho cílem je pomoci nováčkům, kteří právě nastoupili na univerzitu, rychleji se seznámit s neznámým prostředím, poznat nové přátele a zjistit, co všechno se dá na univerzitě dělat.

„Je to výborná akce, jsem opravdu nadšená, jsem tady letos poprvé a zaujala mě řada věcí,“ usmívala se Bc. Yana Tolkunová, která po bakalářských studiích na Pedagogické fakultě UK nyní začíná studovat na Filozofické fakultě UK.

Každý rok se jarmark koná v jiném místě. Letos ho hostila Právnická fakulta UK. Zatímco pódium, na kterém vystupovali divadelníci a hudební kapely, našli návštěvníci hned v tzv. bazénu fakulty (vnitřní atrium fakulty), do stánků jednotlivých spolků se museli vydat do prvního patra budovy.

Program začal již brzy odpoledne divadelním představením Máte jasno! (Aneb která z humanitních věd má pravdu), které připravili studenti Fakulty humanitních studií UK. Během odpoledne si návštěvníci mohli užít také vystoupení Improligy nebo se naučit tancovat salsu.

Kdo chtěl lépe poznat život na univerzitě a vydal se do prvního patra mezi stánky studentských spolků, také nepřišel zkrátka. Každý z účastníků jarmarku si pro návštěvníky připravil nějaký zábavný soutěžní úkol. Vytrvalce, kteří splnili úkoly ve všech stáncích, pak Studentská unie UK odměnila malým dárkem.

Studenty přišel na festival pozdravit také rektor univerzity profesor Václav Hampl. „Při zahájení akademického roku bych vám chtěl popřát všechno dobré nejenom v tom veselém studentském životě, ale i v těch vážnějších věcech. Ať se vám stane studium na UK dobrým startem do života,“ zdůraznil.

Toto byl poslední jarmark, kterého se profesor Hampl zúčastnil ještě jako rektor UK, jeho mandát mu vyprší na začátku roku 2014. Proto mu studenti za jeho službu univerzitě poděkovali a potleskem se s ním symbolicky rozloučili.

Večerní program pak už patřil především hudbě. Na podiu se vystřídali třeba rockeři Prague Conspiracy nebo electro undergroundová skupina MIDI LIDI. Reproduktory se utišily až v pozdních nočních hodinách.

Autor: Helena Zdráhalová
Foto: red.

Sdílejte článek: