Jak se studuje biologie ve Vídni

sobota, 31. srpen 2019 11:26

Sandra Žáčková, posluchačka biologie na Přírodovědecké fakultě UK, strávila první semestr navazujícího magisterského studia ve Vídni, kam vyjela v rámci programu Erasmus. O své dojmy a zkušenosti se podělila se čtenáři iFora.

_viden_850_565

V posledním ročníku bakalářského studia jsem se rozhodla odjet na zimní semestr do zahraničí a toto načasování mohu jen doporučit. Nenabourala jsem si tím průběh magisterského studia, které je v případě naší fakulty prostoupeno praktickou prací na diplomové práci v laboratoři či terénu. Jednoduše jsem s prací na diplomce a všemi experimenty začala až po návratu. Vzhledem k tomu, že v době přihlášení do programu jsem byla stále studentkou bakalářského studia, mohla jsem si takřka bez omezení vybírat z velkého množství zahraničních univerzit, které nabízejí různé katedry. Na „magistru“ je naopak obvyklé vyjíždět pod svou či související katedrou, a výběr je tak skromnější. Jde-li vám tedy hlavně o zlepšení angličtiny či jiného jazyka a zkušenost jako takovou, bude snazší vyjet pod katedrou i mimo oblast vašeho zájmu na univerzitu disponující kvalitami, které momentálně preferujete.

Důvodů pro účast v programu jsem měla několik. Uvědomila jsem si, že je to opravdu jedinečná příležitost vyzkoušet si život v zahraničí s „berličkou“ v podobě univerzity, která mi poskytne pomoc a podporu v případě komplikací. Pobyt v zahraničí jsem také vnímala jako způsob, jak si zlepšit mluvenou angličtinu. A nakonec – chtěla jsem si dokázat, že to dokážu. Před výjezdem je třeba připravit se na pár měsíců nezbytného papírování. Nenechte se tím ale odradit. Pobyt v zahraničí za to stojí. Jediné, co mohu doporučit, je nebát se zeptat katederního koordinátora v kanceláři Erasmus, školitele či kohokoli jiného, klidně opakovaně.

Studium bez omezení

Z nabídky jsem si vybrala Universität Wien čili Vídeňskou univerzitu, oficiálně obor biologie a biochemie zprostředkovaný katedrou genetiky a mikrobiologie Univerzity Karlovy v Praze. Oficiálně proto, že na reálný obsah studia nemá zvolený obor takový vliv. Jako zahraniční student si můžete volit jakékoli předměty, jedinou podmínkou je pro vás souhlas garanta programu zde na UK s vaším výběrem. Co se volby místa a univerzity týče, Vídeň pro mě byla a je kulturním, živým a bezpečným městem v poměrně příjemné vzdálenosti od Prahy. Za čtyři hodiny se vlakem dostanete pohodlně do města. Vídeňská univerzita disponuje moderním vybavením pro výzkum a na žebříčku světových univerzit jí patří 175. místo. Množství předmětů je vyučováno v angličtině, takže při volbě předmětů není člověk omezen ničím jiným než kapacitou předmětů a svými schopnostmi.

Úroveň studia je opravdu vysoká. Přednášky bývají spíše komorní a profesoři mají ke studentům osobní přístup. Studenti magisterského a často už i bakalářského studia pracují na větších či menších projektech a v průběhu přednášek se neváhají profesorů zeptat na problémy, s nimiž se při své práci potýkají, pokud souvisejí s přednášenou látkou. Profesor poté pečlivě odpovídá a studenti si jeho postřehy leckdy zapisují, protože to bývají praktické rady, které se člověk nikde nedočte. Je dobré počítat s nutností věnovat určitý čas domácí přípravě z hodiny na hodinu. Třeba v rámci předmětu Writing and Speaking Scientific English jsme psali každý týden esej, což bylo to velmi přínosné – podobný předmět na naší fakultě nemáme. Vybrala jsem si také řadu odborných předmětů, například Business in Biotech, kde jsme se učili, jak využít biologické vzdělání v komerční sféře.

Pokud mohu doporučit, určitě se zapište na nějaký sport. V nabídce jich je mnoho, mají velmi dobrou úroveň a jsou za poměrně hezké peníze, okolo třiceti eur za semestr. Indoorové kurzy probíhají v krásném moderním areálu Wirtschaft Universität na stanici metra Krieau.

Dost důležité je pohlídat si termíny zkoušek. Vypisují se obvykle tři, maximálně čtyři, přičemž první se koná v den poslední přednášky, druhý za měsíc až dva a další většinou až v létě, kdy už nemáte aktivní studentský účet. Takže je dobré si zkoušky naplánovat, ideálně jich stihnout co nejvíce hned v prvním termínu.

V začátcích vám pomůže buddy

Před odjezdem nebo co nejdříve po příjezdu velmi doporučuji zažádat si o přidělení buddyho. Tuto „službu“ poskytuje obyčejně Erasmus Student Network neboli místní studentská organizace pořádající výlety, party a další zábavné, kulturní a stmelovací aktivity pro zahraniční studenty. Buddy je student místní univerzity, který nováčka v ideálním případě po příjezdu vyzvedne na nádraží či letišti, doprovodí ho na kolej a pomůže mu s ubytováním. Následně může v dalších dnech a týdnech pomoci s orientací ve městě, poskytnout různé „tips and tricks“ pro život ve městě a ke studiu, užitečné odkazy nebo tipy na oblíbená místa „domorodců“, která se do průvodců nezařazují. Buddy to dělá dobrovolně a ve volném čase. Není jeho povinností být k dispozici kdykoli, protože také studuje, a navíc „na plný úvazek“.

Vídeň i univerzita naplnily a v lecčem i předčily má očekávání. Vídeň je krásná, je zde pořád co dělat, lidé jsou milí a ani na dopravu si nemohu stěžovat. Však je to také město, kde se žije nejlépe na světě – alespoň podle nedávné statistiky. Je ovšem třeba počítat s vyššími cenami. Dá se to finančně zvládnout, protože kdo hledá, tak i mezi vídeňskými restauracemi najde cenově přijatelnou variantu. Doporučuji například pákistánskou restauraci poblíž stanice metra Schottentor, která se jmenuje Der Wiener Deewan. Člověk si sám servíruje a při odchodu zaplatí, kolik chce – mají pouze orientační ceny. Na kávu jsem ráda zašla do Café Caspar poblíž hlavní budovy univerzity (stanice metra Schottentor), kde se můžete i učit. Sacherův dort ochutnejte v cukrárně Aida.

Vrátila jsem se sebevědomější a s větší chutí do studia

Myslím, že mě účast v programu Erasmus velmi posunula po studijní i osobní stránce. Vídeňská univerzita pro mě měla v něčem „více studijní“ atmosféru než naše univerzita a člověk se na ni přirozeně naladil. Osobně musím říct, že jsem se díky tomu vrátila s mnohem větší chutí a motivací ke studiu. Zároveň to, že je člověk „vržen“ do cizojazyčného prostředí, je skvělý způsob, jak se osmělit a ztratit trochu z naší typické české stydlivosti.

Zkrátka se vyplatí prosadit své dobrodružnější a zvídavější já před svou váhavou stránkou, protože touto zkušeností nemůžete nic ztratit, jen získat. Poznáte jiné město v cizí zemi jinak, než se vám může podařit na jakékoli dovolené. O zvýšení sebevědomí, zlepšení jazykových znalostí a nové přátele také nebude nouze a to se počítá.

 

 

Autor: Sandra Žáčková, Jana Rydlová
Foto: Archiv

Sdílejte článek: