Jsem zvědavá, jak si poradíme s neevropským basketbalem

čtvrtek, 9. leden 2014 07:12

České basketbalistky čeká v pondělí první turnaj na světové univerziádě v Kazani. V týmu je na pozici rozehrávačky i  studentka Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Lenka Bartáková. „Máme těžký los. Postoupit ze skupiny nebude lehké,“ říká v rozhovoru pro univerzitní časopis iForum. V základní skupině Češky narazí i na jedny z favoritek turnaje, reprezentantky Spojených států.

basket350

Na co se nejvíc těšíte na univerziádě v Kazani?

Nejvíce se určitě těším na atmosféru. Na to, že bude pohromadě tolik sportovců. Rusové berou univerziádu jako zkoušku na olympiádu v Soči, takže bude určitě skvěle zorganizovaná.

Máte zkušenost už z minulé univerziády i z loňské letní olympiády. Jde vůbec srovnávat univerziáda s olympiádou? V čem jsou tyto sportovní akce podobné, či naopak odlišné?

Podobné jsou v tom, že všichni sportovci bydlí pohromadě ve vesničce. A jiné určitě svou velikostí. Na olympiádě potkáváte sportovce světového formátu, které máte jinak možnost vidět jen v televizi. Na univerziádu ale jedou většinou sportovci, kteří se teprve těmi sportovními hvězdami stanou.

Jak jste se připravovala na univerziádu? Na mistrovství Evropy, které skončilo před pár dny, jste nakonec s reprezentací nejela, měla jste čas nabrat trochu sil na univerziádu?

Byla jsem na soustředění ve Varech a hned poté následovalo soustředění na univerziádu, takže žádné volno nebylo. Ale energii v zásobě ještě mám, i když je to náročné, protože po olympiádě jsem téměř hned naskočila do nové sezóny. Na univerziádu jsem se ale těšila.

S jakým cílem jste se na univerziádu vypravili a s jakým umístěním by byl váš výběr spokojený?

Já si myslím, že jedeme postoupit ze skupiny, ale nebude to lehké, protože náš los není úplně jednoduchý. Máme Brazílii, Spojené státy a Mali. Tak uvidíme, jak se popasujeme s neevropským basketbalem.

Věříte, že z Kazaně povezete medaile?

O medailích si zatím netroufám mluvit. Nevíme, jak budou hrát soupeři, a proto bych zatím zůstávala nohama na zemi. Ale medaile by nebyla špatná, a to jakákoliv (smích).

Kdo je podle vás největší favorit turnaje?

Za největšího favorita tipuji Ameriku. Američané hrají skvělý basketbal ve všech kategoriích, byla bych překvapená, kdyby neuhráli medaili.

Plánujete v Kazani zajít se podívat i na jiné sporty?

Uvidíme, kolik bude času, ale na minulé univerziádě jsme chodili na basketbal kluků a také na volejbal. Ale to až po skončení naší soutěže, jinak nebyl čas.

Na Světovou letní univerziádu v Kazani (6. až 17. července 2013) míří 146 českých sportovců, z toho dvě desítky reprezentantů pod hlavičkou Univerzity Karlovy. První část výpravy odletěla speciálem z pražských Kbel do Kazaně ve čtvrtek 4. července.

Na univerziádě bojuje na deset tisíc sportovců – vysokoškoláků – ve 27 sportech, rozděleno bude 351 sad medailí.

Kazaň se na hry přichystala skutečně úctyhodně. Většina závodních areálů byla vybudována speciálně kvůli studentským sportovním hrám, v Kazani vyrostly i nové silnice či parkoviště pro vozidla fanoušků a samozřejmě univerziádní městečko, kde mají v pohodlí odpočívat sportovci i jejich doprovodné týmy. Do organizace sportovního mítinku se zapojilo na dvacet tisíc dobrovolníků. Součástí her je i řada kulturních akcí.

Slavnostní zahájení her se uskutečnilo na kazaňském fotbalovém stadionu připomínajícím rozkvetlý leknín. Budovat se začal kvůli hrám v roce 2010. Vejde se do něj na pětačtyřicet tisíc diváků. Na stejném místě proběhne i slavnostní ukončení her.

Autor: Helena Stinglová
Foto: Romain Chaib

Sdílejte článek: