Kdož jsú boží bojovníci?

středa, 26. červen 2019 15:13

Častěji než v teniskách je uvidíte za kazatelnou nebo na přednášce systematické teologie. Skupinka husitských farářů a teologů se ale setkává i k pravidelným fotbalovým utkáním. Výsledky zápasů teologové nevnímají jako zásah Boží prozřetelnosti. Hra je zcela v jejich rukou. Možná i proto se chvílemi zdá, že na hřišti neznají bližního svého.

_rv1_4248_930_620

„Naším heslem je dokončit reformaci českou,“ prozrazuje hráč týmu absolventů Husitské teologické fakulty. „Počkej, ale to už přece vyřešil druhý vatikánský koncil!“ skáče mu pohotově do řeči spoluhráč. Atmosféra fotbalového turnaje je vskutku uvolněná a velice přátelská, na hřišti se setkávají studenti, absolventi, učitelé i ti, kteří si po studiu Husitské teologické fakulty zvolili kariéru faráře nebo farářky.

Během sportovního klání není čas na formality, i když pro studenty je mnohdy trochu náročnější hrát proti svým učitelům nebo duchovním. „Na hřišti jsme si všichni rovni, i když my mladší máme někdy trochu problém s tím, když si chceme zanadávat před učiteli z fakulty. S duchovními je to jiné, s těmi se většinou přátelíme i mimo hřiště,“ přiznává Štěpán Mejšner z týmu studentů HTF UK. Na otázku, jestli není nepříjemné vyběhnout proti biskupovi Církve československé husitské, odpovídá, že naopak. „Jsem týmový hráč, mám rád, když se hecujeme, a na hřišti je mi jedno, kdo je kdo. To ke hře prostě patří.“

Fotbalového turnaje se účastnily i farářky. Eva Mikulecká pracuje jako farářka domu na půl cesty Maják, který pomáhá mladým lidem z dětských domovů s přechodem do běžného života. Svým sportovním výkonem prokázala, že svým kolegům s přehledem konkuruje nejen na kazatelně.

Třetí ročník tradičního fotbalového turnaje, který pořádají Husitská teologická fakulta a Církev československá husitská (CČSH), se letos uskutečnil v sobotu 22. června poprvé ve sportovním areálu Hamr Braník. „Najít pro turnaj vhodný prostor bylo pro organizátory dlouhodobým problémem. Braník nám poskytuje skvělé hřiště i kvalitní zázemí a určitě jej budeme využívat i do budoucna,“ uvedl jeden z organizátorů Dominik Ďurovec.

Letos se do utkání zapojilo pět týmů. Pořádající Husitská teologická fakulta měla na hřišti hned dvě družstva – tým složený z absolventů a tým tvořený studenty. Druhý pořadatel – Církev československá husitská – měl na hřišti také dva týmy: hráče Pražské diecéze a výběr z vršovického sboru CČSH nazvaný Vršovická mana. Pátý tým tvořili hráči z domova na půl cesty Maják. Vítězem letošního klání se po lítém souboji stal tým absolventů HTF UK.

Autor: Kamila Kohoutová
Foto: René Volfík

Sdílejte článek: