Vyzkoušejte si, jak chutná porušit tabu

pondělí, 4. únor 2013 23:12

Lákalo vás někdy strčit vidličku do zásuvky, ale nesebrali jste k tomu nikdy odvahu? Svůj dětský sen si můžete splnit před Knihovnou Jana Palacha v hlavní budově FF UK každý všední den od 9 do 20 hodin a v sobotu od 9 do 14 hodin. Vlastní náčiní nosit netřeba, vše je připraveno.

Instalaci nazvanou Zásuvka/Taboo Socket vytvořili studenti nových médií z Filozofické fakulty. Zásuvka samozřejmě není pod proudem, takže experiment je naprosto bezpečný, přesto se v ní skrývá spousta zvukových a světelných překvapení. A proč se tvůrci zaměřili zrovna na tak obyčejnou věc, jako je zásuvka? Protože pro ně obyčejná vůbec není.

„Zásuvka ztělesňuje interface, terminál, který každý den bezděčně penetrujeme dráty, kabely a přípojkami, abychom viděli světlo, cítili teplo, mohli komunikovat. Zpřístupňuje síť, která člověku dává moc, rozšiřuje jeho existenci. Ukrývá se v ní síla, energie, koncentrovaných možností. Kabely jsou láska, smrt i bezpečí,“ popisují tento předmět denní potřeby realizátoři instalace.

A dodávají: „Zásuvka je modla první poloviny dvacátého století, kterou jsme zapomněli uctívat. Všudypřítomná bílá krabička skrývající černou skříňku. Oltář moderního věku nainstalovaný ve výšce našich lýtek. Když chceš něco zapojit, musíš si kleknout, ohnout se. Každý si chtěl někdy do zásuvky sáhnout a zjistit, jak silná moc se skrývá uvnitř. Každý někdy pomyslel na to, jaké by to bylo zažít 230 voltů. V určitou chvíli začíná racionalita ztrácet svou opojnost.“

Taboo Socket si můžete v suterénu budovy Filozofické fakulty UK na náměstí Jana Palacha vyzkoušet až do konce února, o své dojmy se pak můžete podělit na blogu projektu.

Autor: Lucie Kettnerová

Sdílejte článek: