Teritoriální tyjátr se vydal na cestu zpátky do Jugoslávie 60. let

pondělí, 10. červen 2013 16:56

Kdo by nemiloval filmového Vinnetoua. Ale jak to, že amerického indiána hrál Francouz a proč se natáčelo zrovna u Plitvických jezer? Na tyto záludnosti klenotu světové kinematografie se pokoušejí odpovědět studenti Institutu mezinárodních studií FSV UK, a to prostřednictvím svého divadelního spolku Teritoriální tyjátr.

Studentský divadelní spolek vznikl vlastně spontánně a jeho cílem bylo odlehčenou formou ukázat, o čem vlastně je obor teritoriálních studií. První představení se rodilo asi rok a půl a hrálo se pro dvacet pět diváků. A protože autorská jednoaktovka nazvaná Takhle se sejde Che Guevara, anonymní papež a Josip Broz na pláži... pobavila herce i diváky, začalo se přemýšlet o dalším kuse.

Výchozí myšlenkou nové hry byla otázka, co by se stalo, kdyby Ronald Regan jakožto bývalý westernový herec jel v 60. letech natáčet do Jugoslávie, kde se mísí národnosti i předsudky. I když je pod hrou nazvanou Východ: Cesta zpátky a zase zpátky podepsán jako autor Jiří Volák, spousta scén vznikala během rozhovorů v hospodě. Devadesát minut příběhu se nakonec rodilo téměř rok.

Zkoušky představení probíhaly během letního semestru každý čtvrtek v podvečer, dokud se ale týmu nepodařilo sehnat prostory v Karlíně, probíhalo nacvičování hodně improvizovaně. Za zmínku stojí, že mnoho studentů už s herectvím jisté zkušenosti mělo, ať již ze střední školy, nebo z cest do zahraničí v rámci Erasmu. „My ale představení nechceme pojímat příliš divadelně, spíš to má být napůl konferenční a napůl cimrmanovské,“ říká herec a scenárista v jedné osobě Jiří Volák, který už vymýšlí, co by se mohlo hrát příště. „Uvažujeme třeba o tom, že bychom ztvárnili příběh písničky Škoda lásky ve světě. Položili bychom to do formy talk show nebo diskotéky pro starší a pokročilé.“

Kde můžete studentské představení Východ: Cesta zpátky a zase zpátky zhlédnout:

Premiéra: Divadlo Kampa – 9. června, 20.00

Derniéra: Divadlo Na Prádle – 13. června, 20.00

Autor: Lucie Kettnerová
Foto: red.

Sdílejte článek: