Kunsthistoričky: Podcasty s kurátory, vědci či umělci

pátek, 10. únor 2023 18:41

Pomyslnou množinu podcastů spjatých s Univerzitou Karlovou nedávno obohatily Kunsthistoričky.  O koho jde? Dvě studentky dějin umění na Katolické teologické fakultě UK – Adéla Šatalíková, která se věnuje fotografii a správě sociálních sítí a Klára Heřmánková, která pracuje v aukční galerii – se společně rozhodly nahrávat umělecký podcast pro veřejnost. A zvou si zajímavé hosty, kteří se kolem umění točí.

kunsthistoricky
Podcast Kunsthistoričky připravují studentky dějin umění na KTF UK Adéla Šatalíková spolu s Klárou Heřmánkovou (vpravo).

V podcastu, který má za sebou šest epizod, se věnují současné umělecké scéně, vedou rozhovory s kurátory, kunsthistoriky, umělci a dalšími zajímavými osobnostmi pohybujícími se na poli umění. S lehkostí se snaží přinášet zajímavé informace z oboru i těm, kteří se dějinám umění nevěnují na profesní či studijní úrovni – často složité výstavy a teorie tak chtějí komunikovat jednoduchým a přátelským způsobem. Poslouchat jejich podcasty lze na platformách Audioboom, SpotifyApple Podcasts.

V pátém díle se bavily s kurátorem Muzea Kampa, bývalým šéfredaktorem časopisu Art & Antiques a redaktorem soustředícím se na trh s uměním Janem Skřivánkem. Ve studiu Kampus Hybernská probírali zejména výstavu Josef Pleskot: Města, jíž dělal společně s Norbertem Schmidtem kurátora.

A v šestém, zatím nejnovějším pořadu, přinesly velký souhrn toho, kam jít studovat bakaláře dějin umění. Vzhledem k tomu, že přihášky lze většinou podávat do konce února, se vydání podcastu velice hodilo. Adéla s Klárou se spolu podívaly na vysoké školy po celé České republice, které toto studium nabízí. V podcastu rovněž shrnují, jaké univerzitní studium dějin umění vlastně je a co od něj můžete očekávat.

Podcast Kunsthistoričky vychází pravidelně každé úterý s vědomím, že na zhlédnutí výstav v něm zmíněných je pak vždy ještě spousta času. Autorky ve svých galerijních cestách vyrážejí po celém Česku a v budoucnu pravděpodobně vyjedou i do zahraničí!

Slečny můžete sledovat i na různých sociálních sítích s adresou @kunsthistoricky, kde sdílejí i fotografie a videa z výstav a ze zákulisí tvorby podcastu. Některé epizody bude sdílet i magazín Forum.

Autor: Adéla Šatalíková, Klára Heřmánková
Foto: archiv podcastu

Sdílejte článek: