Odkaliště. Šance pro vzácný hmyz

úterý, 16. červenec 2013 14:57

mfdnes

16. 7. 2013; Rubrika: Kraj Pardubický; Strana: 2; Autor: (dp)

CHVALETICE Odkaliště u opatovické a chvaletické elektrárny připomínají mrtvé zóny. Podle zjištění vědců z Jihočeské univerzity a Univerzity Karlovy však ve skutečnosti představují jednu z posledních šancí pro některé ohrožené druhy hmyzu. Vyplývá to z výsledků jejich zkoumání, které zveřejnil zahraniční časopis Biological Conservation.

„Na obou odkalištích bylo nalezeno celkem 227 druhů blanokřídlého hmyzu, z nichž je plných 72 druhů na našem území ohroženo. Ještě významnější však je, že čtyři z těchto druhů jsou na území České republiky považovány za vyhynulé,“ píše se v tiskové zprávě Biologického centra v Českých Budějovicích a občanského sdružení Calla.

„Po zkušenostech zejména z různých těžebních prostorů pro nás není velký význam odkališť takovým překvapením, tolik druhů na pokraji vyhynutí jsme však na pouhých dvou lokalitách nečekali ani my," uvedl Robert Tropek, jenž vede tým Entomologického ústavu AV ČR v Českých Budějovicích.

Velká část nalezených druhů je v přirozených podmínkách vázána na přirozené písčiny, které patří ve střední Evropě k nejohroženějšímu prostředí. Popílek tak podle vědců pravděpodobně svou jemností a dalšími vlastnostmi nahrazuje těmto vymírajícím druhům jejich mizející přirozené prostředí.

Odkaliště jsou pro běžné i ohrožené druhy atraktivní z jiného důvodu. Nabízejí jim klid, protože je na ně zakázán vstup. To oceňují především ptáci, takže se mnohá odkaliště stávají významnými hnízdišti a tahovými zastávkami ohrožených druhů, například slavíka modráčka nebo rákosníka velkého. „Největším problémem ochrany biodiverzity na odkalištích je paradoxně ukončení ukládání popílku. Zpravidla totiž dochází k zavezení celé plochy zeminou, což sice zamezí prašnosti, ale spolehlivě to také zlikviduje ohrožený hmyz,“ uvedl Jiří Řehounek, který se v českobudějovickém sdružení Calla věnuje ochraně cenných postindustriálních ploch. „Samozřejmě nám vůbec nejde o to, aby všude vznikala další a další odkaliště. Potenciál těch stávajících pro ochranu přírody bychom však mohli smysluplně využít,“ uvedl.

Autor: Mladá fronta DNES, Pardubický kraj, dp

Sdílejte článek: