Rektoři se dohodli s ministrem, reforma VŠ může po letech projít

pondělí, 18. únor 2013 10:34

ctk210

Praha 15. února (ČTK)

Rektoři vysokých škol se s ministerstvem školství dohodli na většině sporných bodů novely o vysokých školách, několik let připravovaná reforma by tak zřejmě letos skutečně mohla projít. Po dnešním zasedání České konference rektorů to uvedl její předseda a rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Akademici se s ministerstvem domluvili například na novém systému akreditací nebo jmenování profesorů a docentů. Materiál chce ministr školství Petr Fiala představit vládě v květnu.

"Blížíme se mílovými kroky k finálnímu produktu," uvedl Hampl na adresu reformní novely, kvůli níž vyšli v minulých letech několikrát studenti a akademici do ulic. Bude prý ale ještě záležet na konkrétní podobě návrhu.

Fiala dnes na zasedání rektorů například avizoval, že jmenování profesorů a docentů zůstane ve stávající podobě. Původně se uvažovalo, že by titul profesor a docent už by neměly celostátní působnost, ale vztahovaly se jen ke konkrétní univerzitě.

Akademici našli s úředníky shodu i v otázce akreditací. Původně navržený systém akreditací kritizovala Akreditační komise s tím, že hodnocení univerzit by tak prý bylo roztříštěné a s nejasnými pravidly.

Změny vysokoškolského zákona se připravují řadu let, Fiala na rozdíl od svých předchůdců nenarazil na výraznější odpor akademické obce. V minulosti jako rektor Masarykovy univerzity v Brně totiž sám kritizoval některé reformní plány ministerstva. Novelou by se měl změnit i systém financování škol. Školy by se také měly profilovat buď jako výzkumné, vzdělávací nebo profesní.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: Adéla Klimešová, mal , ČTK

Sdílejte článek: