endomondo

úterý, 24. březen 2015 17:18

Endomondo

_endomodo350_350_513

Základní verze zdarma pro Android/iOS

Dnes si představíme jen jednu aplikaci, zato však podrobněji. Sportovní sezona se rozjíždí – koncem měsíce se běží pražský půlmaraton, cyklisté seřizují kola, bruslaři inliny a podobně. K tomu všemu dnes nedílně patří monitorovací zařízení, která sledují vaše výkony. A pokud místo hodinek na zápěstí dáváte přednost aplikaci v telefonu, mnoho lepších než Endomondo neexistuje.

Pomocí GPS a akcelerometru (polohového a pohybového senzoru) dokáže program měřit výkon v podstatě v jakémkoli sportu, zdaleka nejen při běhání nebo cyklistice. Nabídka disciplín v menu je prakticky neomezená, najdete tu třeba tenis, badminton nebo lezení, ale i tanec či jógu. Ze všeho nejdřív je nutné si vytvořit uživatelský profil, kde zadáváte obvyklé údaje typu věk, výška a váha, aby měl program z čeho vycházet při výpočtu spotřeby kalorií. A pak už můžete vyběhnout do terénu či na hřiště. Pokud zvolíte běh, kolo nebo podobné sporty, program zakresluje vaši dráhu na mapu (využívají se mapy Google), po doběhnutí či dojezdu vás čeká podrobná statistika výkonů na každém kilometru, na dráze pak aplikace každý kilometr hlásí zvlášť (mohla by tak činit hlasitěji, při hromadných závodech je slyšet jen obtížně). Další výhodou je bezproblémová kompatibilita s běžnými přístroji na monitoring tepové frekvence – i tady se můžete těšit na propracované analýzy. Samozřejmostí je plánování výkonů a postupné hodnocení pokroku.

Snad největší výhodou je ale komunita uživatelů, mezi něž patří nejen nadšenci, ale i profesionální sportovci a trenéři. Každý váš výkon se automaticky přenáší na webovou stránku Endomonda, která funguje podobně jako třeba Facebook – prostě jako normální sociální síť, kde můžete komunikovat se skutečnými i virtuálními přáteli a čerpat rady od zkušených. Například autorovi tohoto článku tak jeden nizozemský trenér kdysi dost pomohl s přípravou na první půlmaraton. A pokud si předplatíte prémiovou verzi (20–30 dolarů ročně podle systému), čeká vás mimo jiné propracovaný systém tréninkových plánů (včetně životosprávy), za které by se nemuseli stydět ani vrcholoví sportovci.

Endomondo

Autor: Rani Tolimat
Foto: red.