Projev rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy, který zazněl 22. listopadu na Albertově

neděle, 22. listopad 2015 21:05

Milé studentky, milí studenti, kolegyně a kolegové, přátelé,

zdravím Vás všechny tady, na Albertově, na místě, které má pro vysokoškoláky i pro nás, Vaše učitele, mimořádný význam. Zdravím Vás a jsem rád, že jste se dnes sešli v místech, jež jsou neodmyslitelně, bytostně spojena s moderními českými dějinami, s bojem českých studentů za svobodu a demokracii.

Velmi mě mrzí, že tu dnes vzhledem k dlouhodobě plánované cestě do zahraničí nemohu být fyzicky s Vámi. Zdravím Vás tedy alespoň na dálku. Jsem s Vámi a vyjadřuji Vám plnou podporu.

To, že ne všem z nás byl sedmnáctého listopadu, právě v tento památný den, umožněn přístup na tato místa, pokládám za bezprecedentní příznak toho, že demokracie, se vším co k ní patří, není nikdy zcela v bezpečí.

Hodnoty naší civilizace neohrožují jen strůjci odporných teroristických útoků, ale i ti, kteří těchto činů zneužívají k rozdmýchávání primitivní nenávisti. Proti prvním i druhým musíme nekompromisně bojovat.

Dnes se zde naopak ve velkém počtu sešli lidé, jimž jsou principy, na nichž stojí demokratické společenství na celém světě, vlastní, což mě naplňuje optimismem a nadějí. Nadějí v to, že odkaz listopadů, spojený se svobodou, bojem za lidská práva, vládu zákona, toleranci a lidskost, za všech okolností uhájíme.

Děkuji Vám a vězte, že jsem s Vámi.

Tomáš Zima

Autor: red.