Ministerstvo školství do budoucna počítá s masovými online kurzy

úterý, 10. prosinec 2013 10:49

ctk210

Praha 9. prosince (ČTK)

Ministerstvo školství se obrátilo dopisem na ředitele středních škol kvůli masovým online otevřeným kurzům (MOOC). Podle resortu by školy o tomto typu vzdělávání měly uvažovat a informovat i studenty. V dopise ředitelům to uvedl první náměstek ministra Jindřich Fryč. Do internetových bezplatných kurzů vyučovaných předními odborníky ze světových univerzit se jen letos zapsalo 6,5 milionu lidí z celého světa. Přednášky jsou ale v angličtině, často kurzy dokončí jen minimum lidí.

"Naprostá většina českých žáků v oborech vzdělání s maturitní zkouškou o MOOC zatím neví. I když nelze zatím předpokládat, že by těmito kurzy nahradili své řádné vysokoškolské studium, je velmi pravděpodobné, že mnozí z nich tyto kurzy budou využívat a že ovlivní průběh jejich dalšího vzdělávání," upozornil Fryč. Vyzval proto ředitele škol, aby se s možnostmi kurzů seznámili a informovali o nich studenty. Podle Fryče je totiž možné, že by to u studentů ovlivnilo výběr budoucí školy.

O kurzech MOOC jednala v listopadu i Rada ministrů školství členských států EU. Řada zemí tuto formu výuky podporuje nejen na vysokých školách, ale i na středních, zejména u talentovaných žáků. "Proto by naše střední a vysoké školy měly s tímto směrem do budoucna počítat," myslí si Fryč. Zapojení do těchto kurzů už studentům nabízí třeba Masarykova univerzita v Brně. S moderními trendy počítá i připravovaná Strategie vzdělávací politiky do roku 2020.

Hlavní výhoda kurzů spočívá v tom, že ke špičkové výuce má přístup každý, kdo se může připojit na internet. Některé univerzity ve světě už za úspěšné dokončení kurzu začaly uznávat kredity. Samostudium ale není pro každého, nejasný je do budoucna třeba i způsob financování těchto kurzů.

Ministerstvo se snaží zohledňovat moderní trendy i ve výuce mladších dětí. Česká školní inspekce vypsala zakázku za 6,5 milionu korun na rozšíření elektronického systému testování žáků základních škol i na tablety a chytré mobilní telefony. Zhruba od roku 2015 by si tak školáci mohli ověřovat své znalosti třeba vyplňováním testu doma v mobilu.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: