Zeman: Spory o jmenování profesorů jsou pěnou dní

středa, 5. březen 2014 16:26

ctk210

Praha 4. března (ČTK)

Jádrem spolupráce hlavy státu a akademické obce má podle prezidenta Miloše Zemana být rozvoj znalostní společnosti. Vše ostatní, včetně sporů o jmenování profesorů, je pěna dní. Zeman to dnes řekl při uvedení nového rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy do úřadu. Právě UK se za minulého vedení nejvíc angažovala ve sporech mezi prezidentem a akademiky.

Prezident právě v nejvyšším funkcionáři nejstarší české univerzity vidí záruku dobré spolupráce s akademickou obcí, při které "bychom neměli podléhat mediálním zveličením a žabomyším sporům, ale ptát se po reálné substanci této spolupráce". Tou je podle něj znalostní společnost. "A kdo jiný, než právě akademická obec, by měl na tomto, chcete-li snu, chcete-li vizi, která je samozřejmě dlouhodobá a která překračuje horizont obvyklých politických funkčních období, participovat," nechal se slyšet.

Zeman se ve svém vystoupení vrátil i ke sporu okolo jmenování literárního vědce Martina Putny profesorem. Prezident podle něj nemá právo hodnotit odbornou schopnost uchazečů, ale může zaujmout postoj k předpokladům typu morální integrity jednotlivých kandidátů. Důstojnost vysokoškolského profesora podle Zemana vyžaduje, aby u něho nedocházelo k "exhibicionistickým excesům". Nepovažuje tak například za vhodné "mávat prezervativem při návštěvě papeže Benedikta XVI."

Proti možnému nejmenování Putny se ostře postavila akademická obec v čele s UK, kde literát učí. Zeman nakonec Putnu jmenoval, dekret mu ale předal tehdejší ministr školství. Prezidentovo otálení při jmenování Putny bylo jeho prvním sporem s akademickou obcí. Dva rektory poté nepozval na Hrad na oslavu státního svátku, což nejvyšší představitele vysokých škol pobouřilo natolik, že se jich většina na slavnost také nedostavila.

Zimovi prezident dnes znovu pogratuloval ke zvolení a následujíce starodávný zvyk po ceremoniálu plánoval předat brk a bibli. Podotkl, že se brk na Hradě na rozdíl od bible velmi obtížně sháněl. Zima už předtím z rukou bývalého rektora Václava Hampla převzal symboly univerzity-pečetidlo, žezlo, klíč, prsten a rektorský řetěz se zlatou medailí.

Se Zemanem se Zima sešel už v únoru, bavili se mimo jiné o budoucím rozvoji univerzity. Školu se 17 fakultami, více než 50.000 studenty a ročním rozpočtem přes osm miliard korun povede nový rektor do roku 2018.

Prezident nechtěl jmenovat Putnu profesorem kvůli akademikově údajně nevhodnému chování na veřejnosti. Odborníci tehdy označovali Zemanův krok za svévolný. Zeman se poté rozhodl pravomoci jmenovat profesory vzdát. Téměř devadesát profesorů muselo pak na jmenování dlouhé měsíce čekat, než Zeman nedávno jmenovací dekrety podepsal. Předá je ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) 21. března.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: