Zeman podepíše Putnovu profesuru, chce ale změnit jmenování

čtvrtek, 23. květen 2013 11:43

ctk210

Praha 22. května (ČTK) - Prezident Miloš Zeman dnes oznámil, že profesuru akademiku Martinu C. Putnovi podepíše, jeho jmenování se ale ujme ministr školství Petr Fiala. Zeman také ministra požádal o změnu vysokoškolského zákona, jíž by pravomoc jmenovat profesory přešla z  hlavy státu na ministra školství. Putna s postupem souhlasí, krok prezidenta kvitovali i akademici a politici napříč politickým spektrem. Ve čtvrtek se ale přesto bude před Hradem konat protest na obranu akademických svobod. Původní Zemanův záměr Putnu nejmenovat vyvolal vlnu kritiky.

"Znovu zdůrazním, že si této osoby na základě důkazů, které jsem panu ministrovi předložil, absolutně nevážím," prohlásil Zeman o Putnovi. Prezident už v pondělí uvedl, že mu vadil Putnův transparent s nápisem "Katolické buzny zdraví Bátoru", s nímž akademik přišel na pochod hrdosti sexuálních menšin Prague Pride.

Dekrety předá prezident 11. června v Karolinu všem navrženým profesorům kromě Putny, toho jmenuje sám ministr. S tímto postupem Putna souhlasí, svou kauzu považuje za skončenou. Zdůraznil ale, že převzetím dekretu neskončí "boj o svobodu akademického vyjadřování" v Česku. "Nekončí to, že vědci a aktivisté budou manipulováni, zdržováni, ohrožováni ve svých občanských postojích. Toto se bude dít i nadále. V mém případě - zdá se - pokus o takovéto zadržení nevyšel," uvedl Putna.

Se Zemanem dnes jednal také Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy, která Putnu na profesora navrhla. Hampl potvrdil, že prezidentův nesouhlas s Putnou se netýkal profesních záležitostí. Poděkoval Zemanovi, že se rozhodl jmenování nebránit, a ocenil podporu těch, kteří kritizovali Zemana za zasahování do akademických svobod. "Zvláště si cením hlasů vně vysokých škol, ať už z Akademie věd, okruhu církevních představitelů, či dokonce politické scény, které se neváhaly jednoznačně vymezit proti snaze nahradit přísně odborná kritéria ryze subjektivními hledisky," uvedl.

Zeman označil jmenování profesorů prezidentem za monarchistický přežitek. Požádal ministra školství o změnu zákona, jíž by tato pravomoc přešla na ministra. Premiér a šéf ODS Petr Nečas to označil za úsměvné. "Protože (ministr) Fiala i já jsme dlouhodobě přesvědčeni, že jmenování profesorů prezidentem je monarchistický přežitek, tituly by měli udělovat rektoři ... Byl to vysokoškolský establishment, který si chtěl zachovat honosnost prezidentského jmenování," řekl. Rektor UK Hampl doufá, že se o návrhu bude otevřeně jednat. "Předpokládám odbornou, kritickou a otevřenou debatu o tomto rychlonávrhu, nikoliv jeho okamžité prosazování," uvedl.

Premiér Nečas novinářům řekl, že důvody pro případné nejmenování profesorem by musely být "skutečně závažné a veřejně obhajitelné", prezidentovy argumenty za takové nepovažuje.

Lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka označil Zemanovo dnešní rozhodnutí, že Putnu nakonec profesorem jmenuje, za uvážlivé. Také místopředseda vládní ODS Jiří Pospíšil je rád, že Zemanův postup je racionální. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík uvítal, že se našel způsob, jak "nedůstojný spor" ukončit. "Ze způsobu, jak se to stalo, se ale ukazuje, že šlo skutečně o osobní spor. Pan prezident zbytečně nechal cloumat svým majestátem," poznamenal.

Politoložka a předsedkyně vysokoškolské Akreditační komise Vladimíra Dvořáková míní, že prezident dal ve sporu okolo jmenování Putny najevo, že nechce hrát prezidentskou roli tak, jak byla dosud koncipována. Nevidí také mnoho důvodů, aby akt jmenování profesorů završoval ministr školství. Zemanův souhlas se jmenováním Putny uvítal předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer.

Kritika stále zaznívá od studentů. Podle Iniciativy Za svobodné vysoké školy, která na podporu Putny zveřejnila otevřený dopis, se prezident rozhoduje podle osobních sympatií. Podle Karolíny Chloubové z iniciativy je proto potřeba bránit akademické svobody. Neruší se tedy čtvrteční protest u Hradu naplánovaný původně na Putnovu podporu.

Brněnskému spolku Studentské jaro vadí, že by měl být Putna jmenován jinak než ostatní profesoři. Přijde jim nedůstojné dělit profesorské aspiranty na ty, kteří mohou být jmenováni běžným způsobem, a ty odstrčené. Vyzvali proto docenty navržené na profesuru, aby také požádali o alternativní jmenování.

Autor: 4tk, kli ver rot