Rektor poděkoval nejlepším sportovcům „Karlovky“

čtvrtek, 7. listopad 2019 12:14

Na tři desítky nejúspěšnějších sportovkyň a sportovců se 6. listopadu sešly v Karolinu na neformální schůzce s Tomášem Zimou, rektorem Univerzity Karlovy, který zúčastněným vyjádřil poděkování za skvělou reprezentaci dobrého jména univerzity a v mnoha případech i českého státu.

S doznívající nostalgií se v úvodu svého projevu vrátil rektor Zima k poslednímu, týden starému úspěchu univerzitních hokejistů, kterým se, jak rektor stručně glosoval, podařilo vrátit zlatý pohár zpátky do našich rukou, kam správně patří. V Karolinu ale zdaleka nebyla řeč jen o zlatých „hokejkách“.

Připít si skleničkou šampaňského přišli nejen hokejisté, ale třeba i skupinka futsalistů. V letošním roce parta studentů FTVS zaznamenala překvapivý úspěch, když se jí přes náročnou kvalifikaci podařilo probojovat na České akademické hry a tam získat nečekané stříbro. „Mužstvo futsalistů Karlovky se her zúčastnilo úplně poprvé, takže naše vystoupení bylo pro ostatní nečekaným překvapením,“ komentoval největší letošní úspěch trenér Patrik Mažári, který by rád se svými svěřenci příští rok přivezl z nejvyšší soutěže sportovců vysokých škol kov nejcennější.

Dorazil i tým ženských basketbalistek, který letos již počtvrté nenašel přemožitelky na Českých akademických hrách. „Založily jsme takovou tradici prvních míst, na to jsme pyšné. A navíc jsme kamarádky, což taky není v ženském sportu úplně běžné,“ zhodnotily jako jedna žena největší úspěch končící sezóny hráčky se zkušenostmi z extraligy, jmenovitě Barča, Míša, Zuzka, Pamela, Kristýna a Karolína. Právě basketbalové družstvo žen je ukázkovým příkladem družstva, které je tvořeno studentkami téměř ze všech sedmnácti fakult univerzity.

Do Karolina na přípitek dorazili i veleúspěšní hráči bridže, kterým se letos podařilo přivést z  Akademického mistrovství Evropy stříbro. Nechyběli ani plavci a plavkyně, atletky a atleti nebo hráčka badmintonu. Setkání s rektorem si nenechali ujít ani zástupci dvou ženských a jedné mužské univerzitní osmiveslice; závod Univerzitní osmy i letos jednoznačně ukázal, kdo na Vltavě již nějakou dobu kraluje: ženy s převahou obhájily zlato, mužům se po urputném boji podařilo z Vltavy vyrýžovat stříbro.

Rektor Zima poděkoval všem sportovcům, a to napříč všemi sedmnácti fakultami, za reprezentování Univerzity Karlovy. Dále konstatoval, že je chvályhodné, když dokážou zvládat svá studia a k tomu ještě podávat vrcholové sportovní výkony. „Chtěl bych vám popřát hodně studijních, sportovních i osobních úspěchů. Ať se vám daří v duchu fair play dále rozvíjet svou osobnost, ve které je v harmonii rozvoj ducha i tělesných aktivit, na což se v poslední přetechnizované době zaplněné sociálními sítěmi tak často zapomíná,“ uvedl Tomáš Zima. Než se rektor přesunul na další náročný program svého pracovního dne, stačil se osobně pozdravit se všemi sportovci a pokleknout do první řady na společnou fotografii:

_velka_730_486

Autor:
Foto: Luboš Wišniewski