Mám sparťanské srdce. Volný čas je fotbal

pátek, 9. duben 2021 09:34

V běžných dnech můžete Pavlu Satrapovou potkat v areálu Karolina oblečenou do decentního kostýmku. Jakmile však drobné blondýnce skončí pracovní doba, převlékne se do teplákové soupravy a vyráží na hřiště. Na fotbalové hřiště. Vedoucí Centra celoživotního vzdělávání Univerzity Karlovy (CCŽV) totiž ve volném čase funguje i jako kondiční trenérka fotbalistek AC Sparta Praha.

VS1 1329

Jak dlouho už u fotbalové Sparty působíte?

Od léta 2017, kdy jsem skončila jako učitelka tělocviku na základní škole. Uvědomila jsem si, že učit děti je fajn, je to velké poslání, ale ne pro mě. Učila jsem tam čtyři roky, jenže když pak chodíte na hodiny s tím, že musíte děti přemlouvat, aby vůbec cvičily, řešíte omluvenky, problémy s rodiči – tak ta samotná práce pak ani není vidět.

Během studia na FTVS UK jsem se věnovala kondičnímu trenérství a ve chvíli, kdy jsem dokončila magisterské studium, jsem udělala radikální řez a s prací ve škole skončila. Nastal čas začít dělat něco, co mne baví nejvíc. A tak jsem poslala svůj životopis na Spartu...

Prostě jste jen tak naslepo poslala životopis do největšího fotbalového klubu v Česku?

Ano. Prostě jsem si řekla, že kdo nic nevyzkouší, nic nemá a když nic neriskuješ, nic nezískáš. Poslala jsem mail a takřka okamžitě mě kontaktovali. Myslím, že velkou roli hrálo asi i to, že jsem z fakulty znala doktora Aleše Kaplana, který byl dlouhou dobu ve Spartě kondičním trenérem, a další kapacity z fakulty, které už mě znaly. Takže spolupráce vznikla poměrně rychle a pak už bylo jen na mně, jak se ukážu.

IMG 20210331 WA0000Začala jsem coby asistentka trenéra u mladších žákyň plus kondiční trenérka. Další sezónu jsem byla u juniorek a tuto sezónu jsem kondiční trenérkou ženského A-týmu.

Jiný klub než Sparta pro vás nepřipadal v úvahu?

Ne! Já byla vychovávaná jako Sparťan. Tatínek je velký sparťanský fanoušek a když jsem na střední chodila se slávistou, nenesl to zrovna libě, oslavoval, když jsme se rozešli (smích).

S hlavním trenérem týmu žen AC Sparta Praha Martinem Masarykem.

Pochopitelně je pro mě trenérství práce, takže pokud bych v budoucnu dostala zajímavější nabídku od jiného klubu, tak bych to jako práci třeba vzala. Ale srdce mám sparťanský a je pro mě čest pro Spartu pracovat - a jsem moc ráda, že tam jsem.

Kolik času vám práce pro Spartu zabere?

Trénujeme čtyřikrát týdně plus o víkendu zápas. Každý trénink je hodinu a půl, tak to vezme dejme tomu deset až patnáct hodin týdně.

To moc volného času nemáte.humans logo

Pro mě je volný čas fotbal. A když mám volno, tak pracuji na disertační práci a doktorandském studiu. A když mám opravdu volný čas, tak se věnuji rodině, které patří obrovské poděkování. Rodina mne vždy velice podporovala a věřila mi v tom, co dělám. Byla mi nápomocna při studiu i důležitých rozhodnutích.

Já nejsem moc typ, který by potřeboval být v ústraní sám se sebou. Od malička jsem vlastně pořád s někým – v klubu, v týmu, s kamarády, s rodinou... Představa být jen sama je pro mě vlastně nepředstavitelná.

Vy sama jste fotbal hrávala?

Ano, nastupovala jsem v útoku nebo ve středu zálohy. Od šesti let jsem hrávala v chlapeckém týmu u nás v Poličce, protože jiné holky-fotbalistky široko daleko v podstatě nebyly. Za ženský tým jsem pak začala nastupovat v Boskovicích během střední školy, a když jsem odešla na vysokou do Prahy, odehrála jsem ještě pár zápasů za pražský Zlíchov a Bohemku. Jenže bylo čím dál těžší skloubit fotbal se školou. Navíc jsem si byla vědoma toho, že jako fotbalistka už velkou díru do světa neudělám (smích).

Takže jsem se víc věnovala studiu a kondičnímu tréninku. Naposledy jsem jako aktivní fotbalistka nastoupila v sezoně 2017/18, kdy jsem svoji kariéru na Bohemce v podstatě uzavřela. Dnes si občas na tréninku do balonu kopnu, ale nevěnuji se tomu aktivně.

VS1 0922VS1 1199

Na FTVS pokračujete v doktorském studiu, původně jste studovala trenérství  – to vás nelákalo?

První tři roky jsem si myslela, že mě to lákat bude, ale nakonec jsem se rozhodla věnovat kondičnímu trenérství. Může za to i můj velký vzor z fakulty, Aleš Kaplan, ten mě do toho hodně vtáhl. V té době nebyl kondiční trenér ještě tak obvyklý jako dnes. Na magisterském studiu už jsem věnovala především oblastem okolo fitness a zdraví.  

Zhruba od stejné doby, co začala spolupráce se Spartou, pracujete na Univerzitě Karlově. Jak došlo k tomuto profesnímu spojení?

Když jsem skončila ve škole, hledala jsem novou práci a „projížděla“ různé inzeráty, oběhla různorodé pozice. A univerzita mi nabídla takové podmínky, že jsem si dokázala představit, že to půjde skloubit i s trenérstvím. Poznala jsem tu spoustu skvělých lidí a fajn kolegů. Navíc jim vděčím za podporu toho, co dělám na Spartě a vychází mi vstříc. Nebýt jich, bylo by to těžké skloubit. Jsem tu spokojená.

Začínala jste na administrativní pozici, od září 2020 jste vedoucí CCŽV. Co všechno vaše práce obnáší?

Náš tým tvoří šest lidí. Zaměřujeme se na vzdělávání akademických i neakademických pracovníků, to je naše největší gró – snažíme se je vzdělávat v pedagogických a manažerských dovednostech. Také máme pod sebou zahraniční a evropské projekty, takže čerpáme evropské strukturální fondy. A pro středoškoláky pořádáme každoročně Juniorskou univerzitu.

Hodně také spolupracujeme se zahraničními univerzitami v rámci aliance 4EU+. Vyměňujeme si zkušenosti a dobrou praxi na jiných univerzitách právě v oblasti celoživotního vzdělávání, vzdělávání zaměstnanců a také v oblasti uznávání předchozích výsledků učení. Další spolupráce je v rámci International Academic Partnership Project, kde cílíme na rozvoj pedagogických dovedností. Na podzim bychom měli uskutečnit sérii webinářů pro akademické pracovníky a doktorandy.

VS1 1300VS1 1034

Zítra, 10. dubna, proběhne Den celoživotního vzdělávání, jak dlouho jste akci připravovali?

První jednání o podobě a formě Dne CŽV probíhala už v lednu. Během února a března byl připravován program a ke konci března byla spuštěna cílená propagace, kde patří také dík Odboru vnějších vztahů UK. Tentokrát je bohužel vše ztížené současnou situací, a proto se akce uskuteční v online prostředí. Celé odpoledne budou probíhat zajímavé debaty, rozhovory, prezentace. 

Bude přednášet několik zajímavých hostů, jak jste je vybírali?

Univerzita Karlova má ročně přes osm tisíc absolventů a mnoho zajímavých členů Klubu Alumni. Nebylo tedy lehké vybrat ty nejlepší z nejlepších. Snažili jsme se oslovit absolventy a lidi, kteří jsou špičkou ve svém oboru. Zároveň jsme cílili na hosty, kteří jsou z různých oblastí a jsou absolventy z různých fakult UK; tak, aby si každý virtuální návštěvník přišel na své. Zajímavé také je, že oslovení absolventi jsou v tuto chvíli v zahraničí - USA, Kodaň či Brusel - a bylo třeba také sladit časový posun. Velkou část práce připravil UK Point, který měl vynikající tipy na přednášející a absolventy.

Součástí celé akce bude dokonce zábavný kvíz o ceny, jaký bude?

Kvíz bude tematicky laděn na Univerzitu Karlovu – její historii, současnost či slavné osobnosti UK. Původní koncept byl převzat z takzvaných pub quiz. Díky online prostředí může soutěžit až sedmdesát týmů o hodnotné ceny. Místa jsou ještě volná a budeme rádi, pokud se zaplní. Prostor je zde i pro ty, kteří se nebudou chtít aktivně zapojit. Mohou být pouze v roli diváka. Kvíz bude mít celkem dvacet otázek, jež budou rozděleny do pěti tematických okruhů. Otázky byly vybírány tak, aby nebyly nejjednodušší, ale také nejtěžší. Chtěli jsme zachovat dva aspekty - zábavný a vzdělávací.

Myslím, že společně s UK Pointem dokážeme celou akci udělat zajímavou a věříme, že to bude úspěšné. Všichni jste vítáni!

VS1 1310

Autor:
Foto: Vladimír Šigut, AC Sparta Praha

Sdílejte článek: