Zuzana Formanová: Usnadňujeme čtenářům práci i život

úterý, 3. květen 2022 08:19

„Pro mě a celý můj tým je naprosto zásadní dávat lidem k dispozici co největší množství zdrojů informací, z kterých dokáží maximálně čerpat, mohou si je rychle a efektivně vyhledávat odkudkoli, a užívat jich prakticky kdekoli,“ říká vedoucí knihovny Pedagogické fakulty UK Zuzana Formanová.

dovnitř 1

„Nejsem asi úplně typická knihovnice,“ přiznává hned na úvod usměvavá tmavovlasá dáma. Spíše než opečovávat monumentální historické svazky chce v knihovně Pedagogické fakulty UK budovat co nejširší a uživatelsky přátelský literární fond nejen v tištěné, ale zejména v elektronické podobě. Právě to je její odborná specializace; hlavně s tímto cílem sem před pěti lety nastoupila a okamžitě se snažila zúročit své zkušenosti z předchozího působiště. Vedla knihovnu Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

Knihovnice s učitelským know-how

Zuzana Formanová vystudovala obor knihovnictví na Filozofické fakultě UK, po roce 1989 si k němu doplnila vysněné pedagogické vzdělání, pár let učila, pomáhala zakládat školu, působila i v soukromé sféře a po rodičovské dovolené se vrátila k původní profesi. „Ano, praxe učitelky měla na moje rozhodování, zda nastoupit do fakultní knihovny, vliv. Pedagogika je profese, v níž je individuální celoživotní práce na sobě nezbytná. Učitelé by se měli orientovat v aktuálních odborných poznatcích a mě těší, že jim za pedagogickou knihovnu můžeme být nápomocní,“ oceňuje.

Studovnasklad 1Volně přístupná studovna v  budově PedF UK s prezenčními svazky.          Knížky domů vydávají zaměstnanci knihovny z přilehlého depozitáře. 

„V oboru knihovnictví nemůžeme dělat revoluční převraty. Navázala jsem na to nejlepší od svých předchůdců a nové kroky činila v souladu se stávajícím týmem,“ upozorňuje. Vedení fakulty jí umožnilo pustit se brzy po nástupu do rekonstrukce výdejny knih a studovny, což byla v očích návštěvníků asi nejviditelnější změna. Studovna pak ještě prošla řadou úprav, dnes je to vysoký světlý prostor s množstvím prezenčních svazků, kde návštěvníci najdou klid na studium, společnou práci, ale i na odpočinek. V patře přibyla sklem oddělená týmová studovna, kde se po předchozí rezervaci mohou scházet skupinky lidí a pracovat na společných projektech, jsou zde k dispozici odpočinkové vaky nebo deskové hry.

Zvou každého: na učení i práci

„Může sem přijít kdokoli a my se snažíme nabídnout mu ty nejlepší podmínky pro to, co chce dělat. Nezkoumáme, zda si čte, učí se, píše dopis babičce nebo vyplňuje daňové přiznání,“ popisuje Zuzana Formanová. Ideální by bylo, kdyby si během té doby mohl návštěvník také projít regály a prozkoumat knihy, pro které si sice primárně nepřišel, ale teď by si je rád odnesl domů. To bohužel zatím není možné: „Mrzí nás to, rádi bychom volný výběr umožnili, ale prostory nám to ještě nedovolují,“ lituje vedoucí knihovny.

Nicméně celá budova Pedagogické fakulty UK by měla projít v nejbližších letech kompletní rekonstrukcí a během ní dojde i k přebudování knihovny. Metry čtvereční se sice nenavýší, ale přeskupením skladů a kanceláří vznikne tolik žádoucí místo pro volné půjčování knih.

Celetná 2Celetná dovnitř

Knihovna PedF UK má svou „pobočku“  také v Celetné 13, kde sídlí například UK Point. Studovnu najdete v podkroví.

Ve studovně knihy a odborné časopisy jsou, ale pouze k prezenčnímu využití. „Umísťujeme sem takové ty top publikace, o něž se akademici nejvíce zajímají a studenti je nejčastěji potřebují ke zkouškám, seminárním pracím a podobně, anebo je máme v jednom dvou exemplářích,“ souhlasí knihovnice. Pokud si chce člověk půjčit knihu domů, může si ji elektronicky předem objednat. Personál mu ji vyskladní do takového „alzaboxu“, software mu odešle esemesku s kódem pro otevření přihrádky a zájemce si může knihu vyzvednout kdykoli, i mimo otvírací dobu knihovny (opačná varianta – návratové boxy – je už letitou klasikou).

„Službu jsme domlouvali ve spolupráci se studentským start-upem z ČVUT už před covidem, a za covidu, jako když jsme ji našli,“ směje se Zuzana Formanová s tím, že právě to je trend, jímž se už roky ubírají a který bude neustále nabírat na síle – nabízet čtenářům zdroje informací co nejrychleji a nejlépe odkudkoli.

alza boxstudovna 2Výdejní „alza box“ je uživatelům k dispozici i mimo otevírací dobu knihovny. Knížky ve studovně jsou z kapacitních důvodů zatím pouze k prezenčnímu využití. To by se mělo po rekonstrukci budovy změnit.  

Všechny fakultní knihovny Univerzity Karlovy pod vedením Ústřední knihovny zavedly od loňského podzimu nový knihovní systém Alma, který používají knihovny významných světových univerzit. „Nabízíme i online vyhledávač UKAŽ, který dokáže prohledávat zároveň tištěné i elektronické zdroje. Studenti se mohou on-line zaregistrovat jako uživatelé všech knihoven univerzity, spravovat své uživatelské konto, rezervovat si literaturu i vidět, ve kterých knihovnách univerzity získají příslušnou literaturu či - pokud to licenční podmínky dovolují - mohou elektronické zdroje studovat třeba z domova. Vyhledané záznamy si lze ukládat, exportovat citace přes citační manažer, nastavit si upozornění ke sledovaným tématům a podobně,“ popisuje Formanová. Samotný vyhledavač primární informace neobsahuje, ty se musí nakupovat.

humans logoVýznamnou pomocí v získáváni elektronických informačních zdrojů je i účast Univerzity Karlovy v projektu CzechElib (Národní centrum pro elektronické informační zdroje zajišťuje centrální nákup a správu elektronických informačních zdrojů pro výzkumnou a vzdělávací sféru v Česku – pozn. red.). „Přístup do světových databází je samozřejmě skvělý, ale uvítali bychom ještě více elektronických informací z českých zdrojů. Využíváme k tomu platformu Flexibooks nakladatelství Fraus nebo platformu Bookport, na níž fungují tři významní vydavatelé Grada, Portál a Host. Ale je to stále málo,“ přiznává Zuzana Formanová s tím, že to už ale není v moci knihovny, nýbrž v aktivitě jednotlivých vydavatelských domů.

Náměty pro vylepšení SISu

Co by ovšem univerzita ovlivnit mohla, je lepší provázanost mezi poptávkou svých studentů a zaměstnanců po konkrétních titulech a jejich nabídkou v knihovním fondu. „Je to hudba budoucnosti, ale Studijní informační systém (SIS) by měl jednou dokázat propojovat povinnou či doporučenou literaturu s našimi službami. A podle toho bychom pak také doplňovali knihy do plánového volného výběru – aby zde studenti našli to, co opravdu potřebují,“ upozorňuje Zuzana Formanová, a znovu se tak vrací k tomu, proč se nepovažuje za úplně „typickou knihovnici“.

Celetná

„My nejsme badatelský archiv s obří sbírkou historických exemplářů. Chceme být komunitním centrem, s prostorem, který ale bude vždy omezený. Proto musíme náš fond pečlivě promýšlet, aby tu knihy neležely ladem, ale sloužily svému účelu. I z toho důvodu jsme zavedli e-shop, kde si mohou zájemci vyřazené tituly odkoupit za drobný poplatek a my měli zase kapacitu zpřístupnit nové a potřebné. Pro mě a celý můj tým je naprosto zásadní dávat lidem k dispozici co největší množství zdrojů informací, z kterých dokáží maximálně čerpat, mohou si je rychle a efektivně vyhledávat odkudkoli a užívat jich prakticky kdekoli. Co nejvíce jim ulehčit práci i život,“ shrnuje svůj přístup vedoucí knihovny Pedagogické fakulty UK.

Autor:
Foto: Hynek Glos

Sdílejte článek: