Nečekejte, začněte sbírat zkušenosti z praxe již při škole

čtvrtek, 19. květen 2022 13:06

„‎Začněte co nejdříve získávat zkušenosti i mimo školu, dělejte věci navíc a zajímejte se i o další obory, nepodceňujte soft-skills a uchovejte si chuť neustále se učit,“ doporučují studentům a studentkám firmy, které s Matfyzem dlouhodobě spolupracují v rámci Partnerského programu.

e4bb63fd 793b 4c83 9542 f04dc86275a5 1

„Matfyzáky a matfyzačky chceme a hýčkáme si je,“ říkají firmy zapojené do Partnerského programu na Matematicko-fyzikální fakultě UK, jehož cílem je umožnit studentům a studentkám získávat zkušenosti z praxe již během studia. „Partnerský program je založen na odborné spolupráci, která dává rámec aktivitám probíhajícím mezi fakultou a firmami. Jak konkrétně bude spolupráce probíhat, je vždy na vzájemné domluvě. Do Partnerského programu ale nelze vstoupit bez odborné garance, tím se odlišujeme od většiny podobných programů spolupráce na VŠ,“ říká Barbora Joudalová, která na MFF vede Oddělení firemní spolupráce. „Kontakt s praxí je benefitem nejen pro naše studenty a studentky, ale i pro celou fakultu. Navázaná spolupráce v rámci Partnerského programu pak může přerůst i do oblasti smluvního výzkumu či společně podávaných projektů.“

Pracovat u rodícího se jednorožce

Jedním ze strategických partnerů Matfyzu je například firma Mews, která vyvíjí softwarová řešení pro hotely po celém světě. „Jsme mozkem moderních hotelů – vyvíjíme cloudový software, který na jednom místě řeší vše, co k provozu hotelu potřebujete, od rezervací, přes faktury, bezpečné uložení osobních údajů hostů až po cenotvorbu podle poptávky či check-in,“ popisuje Jan Meissner, který v Mews aktuálně pracuje na pozici komunitního manažera (mj. absolvent evropských studií na Fakultě sociálních věd UK).

Firma Mews, která by se brzy mohla stát dalším českým jednorožcem (startup s hodnotou přes miliardu amerických dolarů) a zaměstnává zhruba pět set lidí po celém světě, je s trochou nadsázky „výsledkem“ jedné ročníkové práce na Matfyzu. Právě při ní se totiž potkali studenti, kteří později stáli u zrodu vývojářského týmu firmy.

„Firma vznikla na základě potřeby. Zakladatel Richard Valtr otevíral rodinný hotel Emblem v centru Prahy a chtěl moderní hotel bez recepčních. Taková služba ale před deseti lety na trhu neexistovala. Tak se spojil s Janem Širokým, tehdejším studentem MFF UK a současným CTO firmy, a spolu s dalšími spolužáky vytvořili řešení, které dnes využívá na 2500 hotelů, hostelů a jiných ubytovacích zařízení po celém světě,“ popisuje Meissner.

2d5198d5 5ff1 496b a018 1ccc7cb9b878 2
Jan Meissner (vpravo) na letošním Dnu Firem na MFF UK. 

Čím Mews láká matfyzáky a matfyzačky? „Na další Matfyzáky! Je nás tu hodně a firemní kultura Mews je matfyz friendly,“směje se Josef Starýchfojtů, který v Mews pracuje na pozici Vice President of Engineering. Firma ho zaujala „na první pohled“ na kariérním veletrhu před necelými pěti lety. „Jako programátor jsem pracoval již na střední. V prvním ročníku bakaláře na Matfyzu jsem hledal jinou práci, šel na kariérní veletrh a tam mě nejvíce zaujali právě Mews,“ vzpomíná bývalý matfyzák.
Začínal jako řadový vývojář, nyní vede divizi, která zajišťuje technickou podporu dalším týmům vyvíjejí hotelový software. „Má práce je velmi variabilní, mým úkolem je propojovat jednotlivé týmy a poskytovat jim podporu, aby všichni mohli efektivně pracovat. Podobně jako každá instituce má své výpočetní a ekonomické oddělení, Mews má mimo jiné oddělení řešící například bezpečnost, softwarovou infrastrukturu, uchování nebo reportování dat, která využívají další oddělení pracující na samotném produktu.“

234A5491 2
Josef Starýchfojtů (vpravo), Richard Valtr (v modré košili) a další dva bývalí studenti Matfyzu UK. 

Co by ze své zkušenosti poradil studentkám a studentům? „Začněte pracovat již při studiu, ale alespoň nějaký stupeň studia dodělejte – vysoká škola vás naučí přemýšlet a hledat řešení. Práce ve firmách je často natolik specifická, že ty konkrétní znalosti vás pak naučí přímo v praxi. Řada lidí se bojí, že pracovat při škole nebudou zvládat, nebo že ještě nemají dostatek znalostí, a tak to ani nezkusí. Přitom pro firmy je to nejdůležitější, zda se k ním “hodíte” a zda máte chuť se učit, konkrétní znalosti jsou až na třetím místě. Proto se nebojte a zkuste to,“ doporučuje Josef Starýchfojtů.

„Každému vyhovuje něco jiného. Nejsme korporát, ale ani startup, přesto jsme stále dost dynamičtí. Například na letošní kariérní veletrh jsme vytvořili modifikaci našeho hotelového check-in pointu, kdy místo dokončení rezervace pokoje studenti a studentky v případě zájmu vyplnili kontaktní údaje,“ říká Jan Meissner a zdůrazňuje, že studentům vychází maximálně vstříc. „Hledáme motivované studenty a studentky, kteří se chtějí stále učit, a to nejen látku ve škole. Zároveň ale máme pochopení pro zkouškové období a podobně. Jsme flexibilní a vše je o domluvě.“

225139b0 794b 489a 8600 ec42ae90fe08 2

Světové mikroskopy z Brna

„Pro nás je klíčové, aby se naši zaměstnanci chtěli neustále učit. Vyvíjíme přístroje, pro vědu, která denně posouvá naše poznání. Studenti a studentky Matfyzu jsou pro nás ideální – oceňujeme jejich mezioborové znalosti a schopnost aplikovat získané vědomosti v praxi,“ shrnuje Jakub Kovářů z firmy Thermo Fisher Scientific Brno, která je světovým lídrem v oblasti přístrojů a produktů pro vědu s obratem čtyřicet miliard USD a více než sto tisíci zaměstnanci v padesáti zemích světa. Mezi jejich zákazníky patří nejprestižnější univerzity i nadnárodní technologické společnosti.

„Někteří jsou překvapení, že největší vývoj a výroba elektronových mikroskopů na světě je v Brně,” usmívá se Kovářů a zdůrazňuje, že u nich nalezne uplatnění široké množství oborů, protože výroba elektronových mikroskopů je velmi komplexní. „Další přidanou hodnotou je, že kromě vývoje v Brně sídlí i výroba, takže to, co se v Brně vymyslí, se i na stejném místě vyrobí – vidíte, jak se nápady proměňují v realitu a přispívají k lidskému poznání, to je prostě úžasné.“

tf
Elektronový mikroskop a detail pylového zrna. 

To, že v Thermo Fisher neustále posouvají hranice možného a často i „na přání“, potvrzuje i absolventka MFF UK Zuzana Hlavenková: „Jako aplikační specialisté testujeme aplikace – způsoby, jak naši uživatelé používají mikroskop k dosažení žádaných informací. To může být například detailní popis biologické struktury a tím napomahání k vývoji léků či v boji proti nemocem. Aplikace zahrnují nejenom testování biologických tkání, ale také například studium nových materiálů pro výrobu čipů. Vývoj mikroskopů jde neustále kupředu a spolupracujeme i přímo se zákazníky – když potřebují aplikaci, kterou naše mikroskopy zatím neumí, tak společně pracujeme na jejím vývoji.“

Zuzana Hlavenkova 2
Absolventka Matfyzu a aplikační specialistka v Thermo Fisher Zuzana Hlavenková. 

Pro studenty a studentky mají v Thermo Fisher speciální program ‚Be in‘. „Není to klasická brigáda. Studenti jsou v rámci minimálně roční spolupráce regulérní součástí vývojových týmů, pracují na částečný úvazek zhruba dvacet hodin týdně a mají všechny benefity jako naši zaměstnanci. Zároveň jim maximálně vycházíme vstříc při studiu, je pro nás důležité, aby dostudovali,“ říká Kovářů a dodává, že ačkoliv firma sídlí v Brně, je možné spolupracovat i na dálku.

VS1 7370 1
Stánek Thermo Fisher na letošním Dnu firem na MFF UK. 

Je z čeho si vybírat

Nabídka spřátelených firem je ale mnohem větší. Studenti se s ní mohli seznámit například na konci dubna, kdy na Matfyzu proběhl první ročník kariérního veletrhu Dny firem. „Podobné akce samozřejmě probíhaly i v minulosti, ale letos poprvé veletrh organizovala přímo fakulta, čímž se rozšířilo portfolio možností spolupráce s firmami,“ říká Barbora Joudalová.

„Mile nás překvapil zájem vystavovatelů, z kapacitních důvodů jsme bohužel některé zájemce museli odmítnout. I zájem ze strany studentů a studentek byl po oba dny velký, což oceňovaly i vystavující společnosti. Řada firem si z veletrhu odvezla kontakty na desítky zájemců o spolupráci,“ hodnotí hlavní organizátorka.

2f4b009e bb53 4770 b0e7 86bc23402681 1
Část organizátorů letošního Dne Firem na MFF. Zleva: Lenka Zubáková, Barbora Joudalová, Matěj Macháček a Hana Krausová.

Na letošním ročníku v nové budově Impakt v pražské Troji se představilo téměř čtyřicet tuzemských a mezinárodních společností působících například v oblasti informačních technologií, energetiky, bankovnictví nebo automobilového a herního průmyslu. Akce přilákala především studentky a studenty mladších ročníků. „Je to pro ně skvělý způsob, jak získat přehled o nabídce pracovních příležitostí, stáží či tréninkových programů. Studenti na magisterském stupni už podobné akce příliš nevyhledávají, protože své místo na pracovním trhu už si většinou našli,“ vysvětluje Joudalová, která se svým týmem nyní vyhodnocuje zpětnou vazbu, podle níž již brzy začnou plánovat další ročník.

Autor:
Foto: Vladimír Šigut, Mews Thermo Fisher

Sdílejte článek: