Čtvrtstoletí Zeměpisné olympiády s rekordní účastí a psy

úterý, 2. květen 2023

Albertov se na dva dny – od 27. do 28. dubna 2023 – proměnil v místo výhradně zaslíbené geografii. Na Přírodovědecké fakultě UK se totiž opět, jako každý rok v tuto dobu, konalo celostátní kolo Zeměpisné olympiády. Do pětadvacátého ročníku se přihlásilo celkem 22 tisíc účastníků. A přišli i psi!

008

Ověřeno 35stNa první pohled bylo znát, že se na Přírodovědě něco děje: „Tak mladí a už jsou na ,vejšce´?!,“ dalo by se podivovat nad věkem osob, jimž se Albertov stal dočasným „domovem“. Poznávací znamení: trika blankytně modré, respektive žluté (těmi se odlišovali organizátoři) barvy a opatřená logem Zeměpisné olympiády, na krku visačka se jménem. „A proč je tady dnes tolik psů?“ Ano, vedle čtyř desítek dětí – žáků osmých a devátých tříd ZŠ a středních škol – z celé České republiky, jste v prostorách Přírodovědy mohli narazit i na častější výskyt čtyřnohých účastníků. Do učeben a přednáškových sálů se za nimi vydal i magazín Forum.     

005 006

Zatímco první den patřil práci v terénu, při níž soutěžící řešili více i méně zapeklité úkoly a mohli si vyzkoušet řadu přístrojů – ruční GPS, hydrometrickou vrtuli a jiné vychytávky –, den druhý byl zasvěcen písemným testům. Závěr dvoudenního programu patřil vyhlášení výsledků a předání cen jak nejlepším řešitelům, tak – již tradičně – i nejšikovnějším, nejnápaditějším a nejoriginálnějším zpracovatelům map.

JJNávrat do normálu

„Vlastně jsme se hlavně snažili vrátit se do běžného režimu. Ještě pořád máme v hlavě dozvuky, které na dva covidové roky olympiádu ´uvěznily´ do online prostředí. Letos poprvé proběhl celý ročník normálně, všechna kola proběhla prezenční formou,“ zamýšlí se nad právě skončeným ročníkem Jakub Jelen, hlavní organizační garant.

◄ Jakub Jelen s fenkou Lucy. „Je to vesnický nalezenec, nedorostlý labrador. Pohybuje se po fakultě naprosto samozřejmě, všichni ji tu znají. A zatímco s ní se studenti vždy vítají srdečně a s láskou, mě pozdraví jen stroze,“ prozrazuje Jakub s úsměvem.

Právě bez Jakuba, který působí na katedře sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty UK, si dnes Zeměpisnou olympiádu nikdo nedokáže představit. Organizoval ji už před sedmi lety, kdy se soutěžní klání poprvé pod jeho vedením konala právě pod střechou Univerzity Karlovy, na Albertově. A zdá se, že jí tamní prostředí dokonale prospívá.

011S 22 tisíci účastníky

Organizátory těší, že zájem o účast ve všech předkolech předcházejících pražskému – celorepublikovému, je rok od roku vyšší: V ročnících před covidem se účastnilo kolem 15 tisíc dětí, během covidu – snad, že neměly dalších aktivit a trošku se nudily – to bylo až 20 tisíc, a letos dokonce 22 tisíc! „Ve vědomostních kláních, troufám si tvrdit, jsme jedno z největších a nejrozšířenějších školních klání,“ těší Jakuba.

A stoupá i úroveň znalostí? „Rozhodně! Zvláště u studentů, kteří postoupí do nejvyšších kol a je u nich znát zapálení pro věc. Je úžasné vidět, jak se jim geografie dostala do žil. Dotváří jejich osobní zájmy, jsou zcestovalí, mají spoustu geografických aktivit. Navíc se jim neuvěřitelně zlepšuje jazyková výbava – vždyť polovina testů v celostátním kole probíhá v angličtině, mnozí jsou už teď lepší jak my,“ říká Jakub s uspokojením.   

Spokojen je i s tím, že mu v celostátním kole pomáhali též „jeho“ studenti. Jakub totiž vedle pedagogické činnosti na Karlovce stíhá vést výuku rovněž v Praze-Hrdlořezích; právě tam bylo v rámci Střední školy zeměměřické před dvěma lety otevřeno Geografické gymnázium Praha.  

Se čtvrtstoletím proměn

Dá se předpokládat, že za čtvrtstoletí – tedy od prvního do zatím posledního ročníku – prošla celostátní soutěž výraznou proměnou. Změnily se jak logistické, tak finanční podmínky. „Ministerstvo školství například již neposkytuje stoprocentní dotaci, jsme proto nuceni sehnat si spolufinancování. Což v dnešní situaci není nic jednoduchého,“ popisuje Jakub Jelen. Konkrétně třeba při účasti na mezinárodním finále je třeba pokrýt deset procent celkových nákladů plus pořídit letenky – letos do Indonésie –, zkrátka nejde o pakatel. „Naštěstí jsme se osvědčili a dokázali jsme získat řadu sponzorů, kteří nás podporují,“ konstatuje organizátor.

009 010

Rybářské kalhoty a holínky patřily k nezbytnému vybavení. Letos se Zeměpisná olympiáda odehrávala i v korytu Botiče

Soutěžní téma se psím přesahem

Nejen, že se letos podařilo olympiádu dostat do běžného režimu. Organizátoři navíc přišli s novinkou: počínaje letoškem by rádi, aby každé celostátní kolo zeměpisných zápolení přinášelo téma s přesahem. Pro rok 2023 se jím stal výcvik asistenčních psů, konkrétně spolupráce se společností Helppes. „Rozhodli jsme se podpořit a zviditelnit záslužnou práci. Nejen, že naši studenti mohli získat informace o výcviku asistenčních psů, ale podařilo se nám společně se studenty i vybrat nějaké peníze na činnost Helppes,“ říká Jakub k charitativnímu počinu, který se organizátorům povedl. Teď už je jasné, proč se na Albertově vyskytovalo více psů než bývá zvykem…

003 004

Letošní finále v Indonésii

Co bude dál? Na čtyři nejlepší z nejúspěšnějších čeká mezinárodní finále, letos proběhne v Indonésii. „Jsem rád, že se jedna z kolegyň dokonce dostala do hodnotící komise, v Indonésii bude předsedkyní poroty posuzující terénní části soutěže,“ sdílí Jakub nadšení z mezinárodního úspěchu. A dodává: „Konečně budeme moci děti někam poslat. Dokud soutěžily jen z počítače, nemělo to pro ně patřičný náboj a atmosféru.“

013Zajímalo nás i to, zda Jakubovi není malinko líto, že již odrostl studentským letům, a tudíž se nemůže aktivně zeměpisných soutěží účastnit, nebo mít stejně zapáleného pedagoga jako je on sám: „Jsem rád na druhé straně. Co jsem začal učit na střední škole, baví mě vytvářet náplň výuky. Se svými studenty – vysokoškoláky i středoškoláky – trávím spoustu času v terénu a fakt si to moc užívám. Už bych neměnil.“

A co by změnil rád, ale není v jeho silách? „Aby den měl víc než dvacet čtyři hodin a aby Zeměpisná olympiáda nikdy finančně nestrádala,“ přeje si usměvavý geograf, který je vděčný za neutuchající podporu ze strany Univerzity Karlovy, domácí Přírodovědecké fakulty UK, České geografické společnosti i Magistrátu Hlavního města Prahy. 

018 016

Výsledky 25. ročníku Zeměpisné olympiády včetně soutěže Map Populi naleznete zde.

021

Mezi letošními účastníky Zeměpisné olympiády magazín Forum zastihl i obhájkyni loňského vítězství v kategorii D (střední školy) – Milenu Šebkovou z Církevního gymnázia v Plzni. Zeptali jsme se:

MJak se zpětně díváte na své vítězství? V silně zastoupené mužské společnosti se mladé ženě podařilo v ZO vyhrát vůbec poprvé…

Moc mě to překvapilo. Vůbec jsem s tím nepočítala. Sice se olympiády účastním už od primy na gymnáziu, tehdy jsem vlastně přijala výzvu naší paní učitelky zeměpisu. Zdaleka jsem netušila, že se budu právě geografii tolik věnovat a třeba ji i budu chtít studovat na vysoké škole.

Běžnou odpovědí je láska k mapám, když se studenta geografie zeptáte, proč právě tento obor. Co se líbí na geografii studentce Mileně?

Jak je všeobjímající a všezahrnující, není zaslepená a jednosměrně zaměřená, a jak propojuje několik oblastí dohromady. Zkrátka, ukazuje nám svět, jaký opravdu je.  

Takže z vás jednou bude geografka?

Letos mě čeká maturita a ráda bych studovala hydrologii a hydrogeologii na Přírodovědecké fakultě UK. Účastníkům celostátního kola ZO může být odpuštěna přijímací zkouška, takže šance mám (s úsměvem). Jestli pak budu působit na povodí Vltavy nebo budu provádět hydrologické výzkumy, v tom zatím jasno nemám. Vše ukáže čas.

Co je těžší: první účast nebo obhajoba vítězství?

Rozhodně obhajoba. Jde o daleko stresovější stav, a to přesto, že vás okolí nepřestává ujišťovat: Klid, nic se neděje, dnes zvítězit nemusíš…

Moc si soutěž na Albertově užívám, jsou tu super lidi – jak organizátoři, tak ostatní účastníci. Proto se ani moc necítím pod velkým a nepříjemným tlakem. Jsem šťastná za tu možnost, zase po roce se vidět s kamarády a pokusit se vyřešit nové úkoly. Fakt jsem si to užila. A to přesto, že písemný test geografických znalostí mi dal dost zabrat, jak časově, tak obsahem; ztrácela jsem se ve znalostech údajů o škodách způsobených přírodními katastrofami.  (Mileně se nakonec vítězství obhájit nepodařilo – pozn. red.)

Co byste doporučila těm, kdo s účastí na ZO váhají?

Určitě se přihlaste a zkuste to. Na celé akci je skvělé, jak v prvé řadě sdružuje lidi se stejným zájmem, v prostředí, které nepůsobí konkurenčně a nepřátelsky. Co se přípravy týče, je důležité mít aktuální povědomí o událostech ve světě.

001

Autor:
Foto: Ema Dvořáková

Sdílejte článek: