Podcast Za Humny: Energetika jako odvěký problém lidstva

úterý, 9. listopad 2021 08:24

Není dne, kdy by se v novinových titulcích neobjevila změna klimatu a s ní spojená potřeba proměnit globální systém, který dnes stojí na fosilních palivech. Autorky podcastu Za Humny Barbora ChaloupkováHana Martínková v nové epizodě dělají pomyslný krok zpět a dívají se na historii vztahu člověka a energie, kterou využívá.

pokus 276 crops

Člověk se po dlouhá staletí mohl, co do zisku energie, spolehnout jen na slunce a vodu. Okolo roku 1800 ale došlo k historickému předělu, kdy lidé začali využívat fosilní paliva. Znamenalo to doslova revoluci, která vedla až k dnešnímu technologickému rozmachu – ten dodnes stojí především na ropě, a do menší míry na uhlí a zemním plynu. Pohyb fosilních paliv po světě určoval a určuje i geopolitickou sílu a vztahy, které mají mezi sebou vývozci a dovozci. První polovina epizody je proto věnovaná minulosti a současnosti toho, jak naše neustále vzrůstající spotřeba energie ovlivňuje státy, společnosti i jednotlivce.

Druhá část je pak věnovaná pohledu do budoucna. „Transformace, o které se neustále mluví, je nám často prezentována jako něco černobílého – zbavíme se fosilních paliv a přejdeme na obnovitelné zdroje. Problém je ale složitější, obnovitelné zdroje s sebou nesou nová úskalí a závislosti, a i když se nám podaří zastavit to nejhorší oteplování, zůstanou problémy jiné,“ vysvětluje Hana. Přesto je ale změna zdrojů energií nutná, a dvě platformy, kde se na nejvyšší úrovni tato změna řeší, je OSN a Evropská unie. „Poslední transformace trvala 150 let, my na tu další máme jen několik málo dekád. Na konci epizody proto shrnujeme, jaké konkrétní kroky jsou v plánu tak, abychom měli vůbec naději, že to zvládneme,“ dodává Bára.

Autor:
Foto: Vladimír Šigut, Shutterstock

Sdílejte článek: