Stop-time: Prorektor Vlach o třetí roli i PR univerzity

úterý, 15. listopad 2022 09:11

Členové vedení Univerzity Karlovy analyzují a komentují aktuální témata v podcastové sérii Stop-time. Tentokrát se na takzvanou třetí roli Univerzity Karlovy zaměřuje prorektor pro vnější vztahy Martin Vlach. Jak se dostal od materiálové fyziky k public relations a popularizaci vědy? Jaká je koncepce komunikace UK? Proč někdy stačí i malé změny? Pořadem provází Luboš Veverka z Matematicko-fyzikální fakulty UK.

vlach2
Martin Vlach (vlevo) byl v letech 2012 až 2022 proděkanem pro PR na MFF UK. Od letošního února je přímo v týmu rektorky UK Mileny Králíčkové.

Pravidelný Stop-time (čili minuty věnované současným i budoucím výzvám Univerzity Karlovy) zve zajímavé hosty z vedení UK, aby informovali o tom, co právě řeší a chystají. Odpovídají nejen na tyto otázky: Co čeká univerzitu v nejbližších měsících a letech? Čím mohou přispět současné společnosti a o co se zajímají? Jsme rádi, že následující krátkou pauzu, váš osobní stop-time, věnujete právě setkání s některým z nich.

O cestě z proděkana na prorektora i o matfyzáckém pivu

Docent Martin Vlach se odborně věnuje materiálové fyzice. Jak se dostal k PR a komunikaci? „Na MFF UK jsem původně studoval učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů, matematiku a fyziku, ale oblast propagace a popularizace vědy mě vlastně lákala vždycky. A až během doktorského studia jsem do jisté míry zběhl k materiálové, respektive odborné fyzice. Nicméně už před těmi deseti patnácti lety jsem se pohyboval i v kulturním prostředí, hrál jsem v kapelách, dělal jsem i produkci hudebních festivalů a podobně. Ono to vypadá, že jsou to vzdálené obory, ale mně se nějakým způsobem spojují,“ říká prorektor Vlach, jenž byl v minulé dekádě proděkanem Matfyzu pro PR.

Podílel se na záchraně rotundy sv. Václava na Malostranském náměstí, na mnoha akcích pro uchazeče a dal zelenou i matfyzáckému pivu Pěkný číslo, jež užívá jako pí-v-O i cifru 3,14. Jaký byl a je přechod z proděkanské do prorektorské role? K čemu vznikl projekt Didaktikon? A jak prorektor Vlach pojímá onu třetí roli UK, která náleží vedle výzkumu a vzdělávání? Co dalšího plánuje? Poslechněte si celou epizodu:

V moderování pořadu Stop-time se budou střídat dva zkušení novináři a „rozhlasáci“.

vrbovaMartina Hynková Vrbová

Vystudovala klasickou kytaru na Státní konzervatoři v Praze a na konzervatoři Reina Sofia v Madridu. Táhlo ji to však k mikrofonu a před televizní kameru. Začínala jako programová hlasatelka v České televizi a na stanici Český rozhlas Praha. Postupně moderovala řadu pořadů. V roce 2009 získal cyklus pořadů Retro, který uváděla, televizní cenu Elsa za nejlepší magazín. V současnosti uvádí live magazín Sama doma na ČT. Spolupracuje na vzniku pořadu 13. komnata, píše scénáře a stojí u zrodu některých nových televizních projektů.

veverkaLuboš Veverka

Vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd UK. V průběhu novinářské dráhy se zaměřoval především na popularizaci vědy a techniky, například v Lidových novinách. V letech 2005 až 2012 působil v Českém rozhlase Leonardo jako redaktor a později šéfredaktor, odvysílal několik set premiérových živých diskusí z cyklu Třetí dimenze a moderoval také další pořady včetně živých nahrávek s publikem. Spolupracoval na přípravě titulů z knižní Edice Leonardo. Od roku 2013 působí na Matematicko-fyzikální fakultě UK, kde pracuje v Oddělení propagace a mediální komunikace. Autorsky spolupracoval na některých titulech z edice popularizace nakladatelství MatfyzPress (Cesty nesmrtelnýchTenkrát v listopadu).

Pravidelně a na více zvukových kanálech

Na příští zastavení, váš Stop-time, se můžete těšit opět za čtrnáct dnů na témže místě: na webu magazínu Forum a dalších zvukových kanálech Spotify nebo Soundcloud. Udělejte si čas a brzy na slyšenou!

Autor: Martina Vrbová, Luboš Veverka
Foto: Hynek Glos

Sdílejte článek: