Inspirativní ženy na Karlovce: Mějme se rády a sportujme

pátek, 8. březen 2024

Jaké jsou ženy ve vrcholných pozicích? Jak se chovají a přemýšlí, jakými lidmi se obklopují? A proč u toho mnohé i cvičí? Nejen proto, že letos pomyslnou štafetu akce k Mezinárodnímu dni žen převzala Fakulta tělesné výchovy a sportu UK. „Sport je především o smyslu pro fair play, který se velice hodí i v běžném životě,“ shodly se účastnice debaty Ženy, které inspirují v Didaktikonu v Kampusu Hybernská.

dovnitř 1

Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy pojala akci Ženy, které inspirují i díky svéráznému moderátorovi, proděkanovi pro vnější vztahy a rozvoj Aleši Vlkovi, s lehkostí a pohybem. Rozdělila ji do dvou částí, respektive kulatých stolů.

U toho prvního se sešly dámy působící ve vrcholných manažerských pozicích (na obr. 1 zleva): dvojnásobná ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová, rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková, zástupkyně Evropské komise v České republice Monika Ladmanová a rektorka Akademie múzických umění v Praze Ingeborg Radok Žádná.

V druhé části debaty pak diskutovaly ženy, jež se profesně věnují aktivitám spojeným se sportem a pohybem (na obr. 2 zleva): generální manažerka Balance Club Brumlovka Petra Tyrpeklová, fyzioterapeutka a politička Michaela Šebelová, atletka a sportovní novinářka České televize Kateřina Nekolná, moderátorka a viceprezidentka Hospodářské komory ČR a prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.

dovnitř 2dovnitř 3

Když vás to baví, strhnete ostatní

Díky uvolněné atmosféře na sebe vrcholové manažerky prozradily leccos. „Řekla bych, že jsem žena, kterou prostě těší život,“ uvažovala Miroslava Kopicová. „Ráda pracuji, a to především s lidmi, kteří jsou ve svých oborech lepší než já. Snažím se plnit úkoly, jak nejlépe to jde. A všechno ostatní už je štěstí,“ shrnula důvody své úspěšné kariéry. Jak odpočívají pracovně vytížené ženy? O víkendech nebo aspoň večerní procházkou, ideálně se psem a mužem. „Je nezbytné aspoň na chvíli vypnout a řešit něco jiného než práci,“ upozornila rektorka AMU Ingeborg Radok Žádná.

Všechny se shodly na tom, že k budování kariéry potřebují podporu nejbližších. „Rodina je pro mě relax. Nejvíce si odpočinu třeba při víkendovém vaření a pečení s dcerami. Ale ani tehdy nevypínám počítač. Musím se to naučit, vím o tom,“ přiznala Milena Králíčková s tím, že práce ji nesmírně těší a už během svého působení na Lékařské fakultě v Plzni chtěla systémově měnit věci k lepšímu. „Když vidíte, že by se něco dalo dělat lépe, je těžké to nezkusit dělat jinak. A já měla často pocit, že celek bude lépe fungovat, když budu u kormidla,“ vysvětlila upřímně svou motivaci ke kariérnímu růstu rektorka Univerzity Karlovy.

dovnitř 4

K jádru věci, do EU

Podobně uvažuje i Monika Ladmanová. „Zásadní pro mě vždycky bylo dělat to, čemu člověk věří. A jak se dostáváte poznáním a dovednostmi stále dál, pronikáte hlouběji do systému a chcete být blíž jádru věci. To mě přivedlo až do evropských struktur,“ vysvětlila zástupkyně Evropské komise pro ČR, v níž se věnuje tématům lidských práv nebo rovnosti žen a mužů. „Opravdu mě těší, že máme konečně proevropsky naladěného prezidenta. A myslím, že po dvaceti letech našeho členství v Evropské unii je na čase, aby i česká společnost celkově přehodnotila svůj pohled na EU a uznala, že to opravdu není ´o nás bez nás´, ale že jsme její součástí,“ upozornila.

Co těší rektorku Univerzity Karlovy? „Navzdory složité situaci Univerzita Karlova prosperuje, ve vedení se snažíme řešit věci společně, posouváme se neustále kupředu. Podáváme například čím dál víc mezinárodních grantů, jsme fakt dobří! A těší mě i to, že jsme dokázali jít po 21. prosinci dál a naše Filozofická fakulta se postupně vrací do normálního života. Tímto bych ráda poděkovala Lence Henebergové za její neskutečnou aktivitu a individuální pomoc všem zasaženým studentům,“ obrátila se  Milena Králíčková k přítomné proděkance pro internacionalizaci a zahraniční vztahy FTVS UK a rovněž člence kolegia rektorky, jež má v gesci sociální záležitosti a udržitelný rozvoj, Lence Henebergové (na obr. vpravo).

dovnitř 6dovnitř 7

Sportem k lepší společnosti

Druhý kulatý stůl s ženami působícími ve sportu byl také věnován osobním příběhům a pracovním zkušenostem, vztaženým k problematice rovných příležitostí. A opět šlo o diskuzi otevřenou a upřímnou. Redaktorka České televize Kateřina Nekolná například vzpomínala na svou zásadní profesní chybu, kdy omylem poslala na Ligu mistrů Spartu místo Slavie a jakou pak za to dostala na sociálních sítích „čočku“. Musela se za to dokonce veřejně omluvit. „Chyba se stane. Bohužel v televizi je více vidět. Ale jsem přesvědčená o tom, že kdyby ji udělal muž, takovou zlobu nevyvolá,“ popsala Kateřina Nekolná.

Její bývalá kolegyně z České televize, Jana Havrdová, zase otevřeně přiznala, že u nich v rodině se domácí činnosti striktně dělí na mužské a ženské. „Určitě jsem pro rozbíjení tradičních stereotypů, ale ať si každý nastaví věci po svém a společnost by to měla respektovat,“ shrnula bývalá moderátorka pořadu Sama doma. „Ale tam tedy ještě zdaleka nejsme,“ navázala na ni poslankyně Michaela Šebelová s tím, že v Parlamentu ČR je pouhých 26 procent žen a barvitě popsala, jak ji po volbách do Poslanecké sněmovny PČR coby „skokanku roku“ (ze 14. místa kandidátky se díky preferenčním hlasům vyhoupla na první místo – pozn. red.) nechtěla ostraha vpustit do budovy, protože „takhle přece poslankyně nevypadá“. „Nejsem pro zavádění kvót, protože prostředí na to nemusí být připravené. Ale jsem pro kvóty v hlavách – abychom pamatovali na to, že každý tým funguje lépe ve smíšené podobě, než když je tvořen pouze muži nebo pouze ženami,“ upozornila Šebelová.

dovnitř 9

A jak jim v cestě vzhůru pomáhá sport? „Třeba tak, že se ze všeho toho tlaku a stresu okolo nezblázním. Vím, že když si zaběhám nebo zajdu do fitka, vykouzlí mi to rohlík na tváři,“ usmívá se Kateřina Nekolná. Ale endorfiny nejsou tím jediným benefitem. „Sport dává lidem spoustu dobrých vlastností do života. Schopnost vstát, když spadnete. Zatleskat soupeři, když prohrajete. Nahrát druhému,“ vyjmenovala Jana Havrdová. „Sport vás vede k tomu žít v duchu fair play. Proto je jasné, že čím víc lidí se bude hýbat, v tím lepší společnosti budeme žít,“ shrnula Petra Tyrpeklová.

Autor:
Foto: Jan Kolský

Sdílejte článek: