Cirkulární dílna: nový život pro staré harampádí

čtvrtek, 22. září 2022 13:06

Potřebujete postel, opravit stůl, chcete se naučit pracovat s nejrůznějšími typy materiálů? Anebo máte nápad i šikovné ruce, ale zase vám chybí místo pro realizaci? „Řekněte, co byste rádi vytvořili, a my vám pomůžeme do takové míry, jak budete chtít. Naším smyslem je recyklace, upcyklace a trvale udržitelný rozvoj. Opravit, vylepšit, přeměnit. Zároveň získáte satisfakci, že jste to zvládli, něco nového se naučili a vaše dílo může fungovat dalších dvacet třicet let,“ říká Martin Gális, vedoucí Cirkulární dílny Kampusu Hybernská.

dovnitř 1

V útulném přízemním prostoru, do kterého se vchází z prvního dvora Hybernské, se pohybuje Martin Gális prakticky denně už pět let. Nezahálelo se tu ani za covidu, kdy s kolegy vyráběl věci především pro potřeby Kampusu. „Víceméně všechno, co vidíte venku – od truhlíků, přes posezení až po pískoviště – vzniklo tady,“ máchne rukou ven k členitým zákoutím i budovám okolo. V každém patře tu mají něco z Cirkulární dílny, jejíž členové pomáhali například s realizací objektů pro nedávno otevřené vzdělávací centrum Didaktikon (psali jsme zde), vybavovali konferenční prostory Hyb4City, přednáškové sály nebo kavárnu Hlína. Pořád je co dělat. Nápadů i materiálu je dost.

„Z těchhle cívek budou skvělé stoličky,“ ukazuje na nízké válce obtočené kabely, které získali ze stavby odvedle. U některých dráty zachová, jiné barevně polepí, nahoru se přidá molitan a sezení bude hotové. Proces upcyklace, kdy ze starého odpadu vznikne něco úplně jiného, lahodícího oku i potřebám uživatele, má Martin Gális asi nejraději. „Tohle jsem našel u kontejneru na Vinohradech,“ opře se o ošuntělý rám židle, která si už nějaký ten pátek hoví vedle pracovního stolu a čeká na svého restaurátora.

dovnitř 3dovnitř 4

Vítán je kdokoli, kdo si chce zkusit různorodou manuální práci, přičemž výsledkem nemusí být jen užitečný produkt do domácnosti, ale třeba abstraktní dílko. Před časem se tu objevil například chlapík s tím, že hledá místo, kde by mohl provozovat svoje hobby. „Začal tady u toho stolu a postupně jsme se domluvili, že u nás povede workshop věnovaný práci se sádrou a hlínou, lazurování a dalším povrchovým úpravám,“ popisuje Gális jednu z cest, kudy sem přichází noví kolegové. Lidé, jejich um, kreativita a potřeby se tak vzájemně prolínají a nabalují na sebe přesně v duchu „cirkulárky“. Dílna brzy poslouží i k výuce stejnojmenného předmětu, který chce rozjet jedna základní škola. Třída se tu naučí například vyrábět ptačí budky. Obecně má Martin Gális práci s dětmi rád. „Jsou vděčné, zvídavé, všechno si chtějí zkusit a osahat. Proto děláme workshopy i pro ně. Měli jsme tu Den Země nebo projekt s Člověkem v tísni,“ vyjmenovává.

workshopDěti nejvíc přitahuje práce se spreji. Tady na workshopu na práce se dřevem, který se v Kampusu Hybernská uskutečnil v červnu.   

Relax pro intelektuály

Ale chodí i lidi z ulice, respektive od počítačů. „Hodně těch, kteří mají sedavé zaměstnání a celý den pracují hlavou, si ji tu chtějí vyčistit. Je skvělé vidět, jak se u manuální práce uvolní, a jak jsou pak na svůj výsledek pyšní. A ano, chodí i holky,“ láká mě, když nahlas uvažuji nad zhotovením nočního stolku i s lampičkou pro dcerku, ale při pohledu na všechny ty trámy, brusky a vrtačky vůbec nevím, kde začít. „Doporučil bych vám kurz základů práce se dřevem. Ukážeme vám, jak držet pilku, lepit, udělat rovný řez nebo pravý úhel bez trojúhelníku,“ nabízí vystudovaný lingvista.

Sám začínal podobně. Všechno se dozvídal za pochodu od profíků, kteří sem přišli, ať už šlo o tesaře nebo modeláře. „Podívám se, vyzkouším si, zeptám se. Takhle se člověk učí,“ shrnuje mladý rodák ze slovenského města Holíč, pár kilometrů od Hodonína, který se prý do Cirkulární dílny dostal úplnou náhodou, oklikou přes zabezpečování různých akcí, organizování koncertů a podobně. Vždycky ho bavilo propojovat umění s manuální prací, což se mu tady v kampusu splnilo. Prozatím tu vyrobil nožíky, sekáčky, nástroje k včelaření, jemuž se se věnuje, šachy, šejkry a spoustu dalších věcí. Odběrateli zdejších produktů jsou kromě Univerzity Karlovy také třeba ekopražírny kávy, pro něž se tu zhotovovaly barové stoly.

dovnitř 5dovnitř 6

Výhledově chce obohatit sortiment služeb i o „čistší“ produkty, a rozšířit tak cílovou skupinu. Podařilo se jim zprovoznit elektrický šicí stroj i klasickou Minervu a plánují se věnovat čalounění křesel (mají domluvenou dodavatelku látek z Brna), výrobkům z kůže – peněženkám, páskům či brašnám a také bižuterii. Děti se zde naučí opravit kolo nebo hračky, vytvořit nový hudební nástroj ze starého klavíru.

Skvosty z kontejneru

Vítaní jsou i dárci – zdravých trámů, střešních latí, palet. „Za materiál jsme vždycky vděční, i když prostor není nafukovací,“ představuje vedoucí dílny překvapivě urovnaný skládek. Aby se v něm dokázal vyznat a harampádí se tu jen halabala nevršilo, musí hodně přemýšlet nad tím, co do dílny přijme, k čemu to jednou upotřebí a obecně rozdělovat věci na tematické hromádky, aby bylo všechno na očích a kdykoli k použití. Dvakrát měř jednou řež. To platí jak ve skladu, tak u stolu. Výsledný konstruktivní nepořádek je pak učiněná líheň nápadů.

„Vím, co mám za materiál a přemýšlím, co z něj by se dalo uplatnit. Uvidím venku něco – nějaký vzor, techniku, která mě zaujme a propojím si to. Nebo najdu na ulici nějaký atypický předmět, tak ho seberu a zakomponuju,“ popisuje nikdy nekončící proces tvorby, v němž se neustále něco starého a rozbitého s rozmyslem sbírá, rozděluje a přeměňuje v nové, co dá život dalšímu. Jako ty truhlíky venku: „Vezmete prkno, rozříznete je, spojíte, slepíte, vystelete, aby neprotékalo, přidáte hlínu a bylinky. Vytvoříte pastvu pro oči i hmyz, která ochladí okolí, a ještě ji využijete na tinkturu nebo mýdlo. Přijďte, vyzkoušejte a uvidíte.“

dovnitř 7

Cirkulární dílna, Kampus Hybernská, Hybernská 4
Je veřejně přístupná dílna, kde můžete zhmotnit své rukodělné produkty, využít zdejší vybavení i rad komunity, která sem dochází. Ke vstupu jsou k dispozici jednodenní i vícedenní vouchery. Dílna je otevřena od úterý do čtvrtka od 13 do 18 hodin, ale je možné si domluvit individuální návštěvu na emailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Můžete zde i nabídnout vlastní služby – dílna shání lektory. Pokud máte zajímavou řemeslnou dovednost, o kterou se chcete podělit s ostatními, napište do „cirkulárky“.
Autor:
Foto: Martin Pinkas, archiv Cirkulární dílny

Sdílejte článek: