Naše Karlovka. Úspěšný projekt vzešlý z malé myšlenky

středa, 8. únor 2023 08:02

Když v červnu 2022 přišlo vedení Univerzity Karlovy s výzvou UKa!, jež hodlala rozčeřit poklidné prázdninové vlnky studentského života, chytili šanci za pačesy. Teď část práce studentů FTVS UK – video s tubusem – propojující všech sedmnáct fakult úspěšně „infikuje“ sociální sítě. Nutno připomenout, že jde pouze o část projektu Naše Karlovka, se kterým studenti FTVS UK „zabodovali“. 

po vyhlášení
Na premiéře projektu Naše Karlovka. Vedle úspěšných studentů-kreativců z FTVS UK se jí zúčastnili i ambasadoři všech 17 fakult UK.

Je jich šest – dvě dívky a čtyři kluci – a všichni jsou „studovaní sportovci“ (proto slyší i na oslovení Cvičky či Švihadla), avšak rozhodně neplatí za jednostranně zaměřené a sportu totálně oddané persony. Coby členové mezinárodního studentského týmu, pod vedením proděkanky pro vnější vztahy a zahraniční záležitosti Lenky Henebergové, se rozhodli vytvořit video, které osloví fakulty napříč Karlovkou a udělá z fakultních ambasadorů – Máry (FF), Adama (PF), Magy (1. LF), Kačky (MFF), Vítka (ETF), Niki (PřF), Ádi (KTF), Teri (2. LF), Dana (FHS), Patrika (FaF), Jitky (PeF), Terky (LFP), Bena (FSV), Samuela (3. LF), Johany (HTF), Kláry (LF HK) a Honzy (FTVS) – hlavní hrdiny krátkometrážního univerzitního filmu. Už po pár dnech zaznamenal neobyčejný zájem – téměř třicet tisíc zhlédnutí!

zkalendáře
Že jsou členové Mezinárodního studentského týmu FTVS UK velice činorodí, o tom svědčí nejen účast v projektu Naše Karlovka, „zahráli“ si i v univerzitním kalendáři pro rok 2023 věnovaném spolkům.

„Původně šlo o malou myšlenku, ze které vzešel obří projekt,“ vrací se na začátek tvorby spojené s výzvou UKa! orientační běžkyně Sofie Šafková – studentka fyzioterapie. Spolu s ní jsou pod úspěšným projektem podepsáni: ragbista Jakub Pospíšil – student oboru management tělesné výchovy a sportu, taekwondista Jan Fiala – student trenérství, basketbalista Michael Neumann – student tělovýchovy a sportu, běžec na lyžích a všestranný sportovec Adam Prášek a atletka Andrea Duchoňová – studentka tělovýchovy a sportu se zaměřením na vzdělávání.

001 005 007 002

Štafetu předává rektorka

006Video se štafetovým kolíkem (který představuje tubus s vysokoškolským diplomem), který si během 135 vteřin stihnou předat ambasadoři jednotlivých fakult (přičemž štafetu na prvním úseku pomyslně rozbíhá – logicky – rektorka Milena Králíčková ►), je výsledkem mnoha tvůrčích hodin; na úplném počátku především „vyseděných“ ve Student Pointu, základně Mezinárodního studentského týmu FTVS UK (někteří členové se na projektu podíleli – pozn. red.).

Rozdílné obory, přesto se shodným cílem a na cestě k němu ve vzájemném propojení, nezřídka přátelé a kamarádi – možná právě tak by se zjednodušeně dala charakterizovat počáteční myšlenka. Realizace si však – což si asi málokdo uvědomí – vyžádala poměrně náročnou logistiku: „Zpočátku jsme se vůbec neznali. Ani my navzájem – na fakultě, a už vůbec ne s ostatními – vybranými fakultními ambasadory,“ vracejí se k výrobě videa Studenti FTVS. Jak už to při podobných příležitostech bývá – co člověk to názor a námět, a co jeho autor to důvod k další diskuzi (řečeno diplomaticky). A vše znásobeno sedmnáctkrát… Inu, fakt hustá výzva!    

Bylo to náročné, ale nelitujeme

Projekt Naše Karlovka, jehož součástí je i „štafetové video“, zařadilo vedení UK na třetí místo. Za úspěšnější braly projekty Pod čepicí (tvůrčí tým je napříč fakultami) a Astronomie a astrofyzika do škol! (Matematicko-fyzikální fakulta UK). Ani šibeniční výrobní termín (zhruba dva měsíce) a nejnižší rozpočet na veškeré výdaje spojené s výrobou – od dopravy po materiál – (ve výši 50 tisíc korun) naše mladé „filmaře“ neodradil. Proto v těchto dnech přichází Švihadla s druhou vlnou, dalšími videi, tentokrát už sedmnácti! V nich se každá fakulta prezentuje prostřednictvím klipu ušitého tvůrci z FTVS UK namíru, dle přání a individuálního zadání. Součástí projektu je i tvorba Instagram Reels (vtipná videa určená výhradně pro Instagram) a videa dokumentujícího realizaci projektu Naše Karlovka, od začátku do konce.

„Neměli jsme žádné zkušenosti, nejsme žádní profesionálové. Dá se říci, že jsme si i dost naběhli, ale hodně jsme se naučili,“ shodují se úspěšní sportovci-filmaři. Prý i párkrát zalitovali – však jim bez UKa! mohlo být tak hezky a bez stresu! Takže konec dobrý, všecko dobré? „Stoprocentně! Přijde nám to teď jako nadlidský výkon,“ smějí se s patrnou spokojeností Švihadla.

004 003 008 009

Pro nové uchazeče i sebe  

„Prioritním záměrem je oslovit potenciální uchazeče o studium na některé z vybraných fakult Univerzity Karlovy,“ přibližuje nejbližší plány s využitím vzniklých produktů Tomáš Novotný, jenž má v rámci Odboru vnějších vztahů UK na starost správu sociálních sítí a je garantem projektu Naše Karlovka.  Podle jeho slov by videa zároveň chtěla plnit funkci „osvěty“ v rámci stávajících – již studujících studentů. „Snad si díky jím povšimnou, jak jsou jejich fakulty či fakulty jejich přátel hezké a jedinečné,“ doufá Tomáš.

Že jeho přání není úplně od věci, potvrzuje i Adam, který byl na všech fakultách a měl tak možnost nahlédnout do téměř všech zákoutí a zajímavých prostor univerzity: „Kolikrát jsme vůbec netušili, v jak urbanisticky zajímavých prostorách mnohé fakulty sídlí. Třeba Matfyz nebo plzeňská medicína – to jsou neskutečné stavby!“ 

104 100 101
„... Kolikrát jsme vůbec netušili, v jak zajímavých prostorách fakulty sídlí...“
105 103

Univerzita Karlova inspirativní

Jak tedy práce v reálu probíhala? Tvůrci z FTVS v rámci jednoho natáčení zvládli natočit všechna videa najednou, přičemž ze získaného materiálu následně ustříhali jednak hlavní video, a pak medailonek či reels. A takto si vše ještě šestnáckrát zopakovali.

„Nikdo z nás nečekal, jak velký úspěch projekt zaznamená,“ přiznává za týmové kolegy Honza. A dodává: „Když člověk podobný projekt dokončí, vše se povede a těší ho pocit, že práci dal to nejlepší, co v něm je, navíc ostatní lidé to cítí stejně, pak je to paráda.“ Na začátku – jak všichni svorně přiznávají – měli především respekt. Už proto, že Karlovka má ohromnou historii, je obrovská, sdružuje téměř padesát tisíc studentů a tisícovky zaměstnanců. Navíc se všechny fakulty stále – rok od roku – snaží  být lepší a lepší a zvyšovat svou prestiž, úroveň i studijní podmínky.

„Každý student by měl přinášet něco ze sebe, abychom se tu všichni cítili dobře a dostalo se nám kvalitní výuky,“ přeje si Honza. „Jsme rádi, že se ukázalo, že nejsme jen ,ta Švihadla´. Že máme drajv a umíme vykročit ze své komfortní zóny a udělat něco i pro ostatní. Kdo ví, třeba se nám pro další projekty podaří inspirovat i další fakulty,“ zamýšlí se na závěr povídání pro magazín Forum studentka Sofie.

a c e f
Autor:
Foto: Naše Karlovka, Martin Pinkas
Naše Karlovka: Tak kam?

Sdílejte článek: